Меню

Омега 3 киселините повишават плодовитостта при кравите

Практическият опит показва, че увеличеният прием на Омега 6 мастни киселини оказва голямо влияние върху репродуктивното здраве на високопродуктивните животни във фермата.

Храненето със специално балансирана дажба, може да промени съотношението на Омега-6 към Омега-3 мастни киселини в диетата на животните, което според последните проучвания оказва съществено значение.

Кое го прави толкова важно и какво влияние оказва върху здравния статус на животните?
Изследванията показват, че благоприятното съотношение на Омега-6 към Омега-3 мастни киселини в храненето на животните предпазва от много възпалителни заболявания. Изследванията показват увеличение на плодовитостта на млечните крави, хранени с омега-3 полиненаситени мастни киселини. Установено е, че рибеното масло намалява синтеза на простагландини в матката, забавя образуването на жълти тела и подобрява честотата на забременяване при лактиращи крави.

Намаляването на плодовитостта при млечните крави е сериозен проблем за кравефермите. Установено е, че при млечните крави, процентите на заплодяемост са между 75% и 80%. При юници и месодайни говеда процентите са близо до 95 %.

Отрицателният енергиен баланс след отелването и топлинният стрес влияят  негативно върху фоликула преди овулацията му и могат да влошат качеството на яйцеклетките, което  води до ниска заплодяемост. Именно приемът на Омега 3 може да помогне за разрешаването на този проблем.

Новият енергиен концентрат Vezra Mix® на фирма HL-TopMix е разработен именно в тази насока. Една от  основните му съставки - ленено семе е богато на Омега 3 мастни киселини, които  стимулират производството на редица хормони, в това число и на прогестерона, и така подобряват плодовитостта и репродуктивните функции на животните в стопанството.