Меню

Оказа се, че и БДЖ/НКЖИ пръскат с глифозат, убиващ пчелите и не подлежат на контрол

14.05.2019 г.
16369

През последните месеци сме свидетели на изключително обострена криза с измирането на десетки хиляди пчелни семейства в селата в цяла България. Наскоро пчелари от Плевенско организираха протест срещу зърнопроизводители и арендатори, които не спазват наредбите и пръскат с канцерогенния глифозат, но не само без да предупреждават, но и използвайки опасни контрабандни препарати - внос от Китай и Турция .

 

По информация на Асоциация на българските села, се оказва обаче, че не само зърнопроизводителите носят вината за избиването на популациите с пчели. Държавните железници пръскат на практика почти всички ЖП линии в цялата страна с тотален хербицид, който да премахва плевелите на разстояние по 6 метра от двете страни на релсите. Това изключително голямо разстояние не е нужно и не представлява проблем за железопътната техника.

 

ЖП релсите в цяла България, където има постоянен трафик на влакове нямат нужда от обработка с тотални хербициди, защото растенията плевелите загиват от самосебе си при движението на ЖП локомотивите и вагоните. 

 

Отново сме свидетели на безотговорно отношение и схема за източване на средства за закупуване на хербициди.

 

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете