Меню

Общо 4.5 млн.лв от проекти за селски туризъм ще изисква обратно ДФЗ

12.07.2019 г.
2688

След извънредна проверка по нареждане на Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите, провериха всички къщи за гости, останали в мониторингов период (периодът, в който Разплащателна агенция има задължения да контролира дали бенефициента, получил подпомагане, спазва заложения и представения проект, въз основа на който е сключен договорът). През последните 2 седмици на месец юни, екипи на Държавен фонд „Земеделие“ провериха общо 295 къщи за гости – 288 в мониторингов период и 7 в извън мониторингов период, по сигнали на журналисти от Биволъ. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Преди това е имало данни за 15 къщи, които не се ползват по предназначение и в тях няма гости. Те са 5.2% от всички проверени. За тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите. Къщите, които не функционират по предназначение са в:

  • Област Благоевград – 2 проекта; 
  • Област Варна – 1 проект; 
  • Област Ловеч – 1 проект; 
  • Област Пловдив – 1 проект; 
  • Област София – 4 проекта; 
  • Област Видин – 1 проект; 
  • Област Разград – 1 проект; 
  • Област Пазарджик – 2 проекта; 
  • Област Шумен – 1 проект; 
  • Област Добрич – 1 проект.

 

Десислава Танева не предоставя информация дали хора, свързани с властта или друго по-високо равнище, имат нещо общо с тези 15 къщи, тъй като проверката се извършва от Държавен фонд земеделие (ДФЗ), но намеква, че и други къщи са свързани с лица на авторитетни позиции. Една от проверените къщи в района на Сандански е тази на зам.министъра на икономиката - Александър Манолев, проверката е извършена преди тези 288 други къщи и случаят се разглежда от Прокуратурата.

По думите на Танева комуникирани проекти свързани с кметове са медийните публикации за кмета на Велинград, кмета община Луковит и на община Долна баня - техните къщи функционират като къщи за гости. 

За проекта в Луковит уточнява, че има налични отклонения от заявени показатели. Установени са други 74 къщи за гости, за които са констатирани отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия.

На проверките на 288-те къщи са били поканени медиите като само на 50 от тях са присъствали.

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предоставени на Прокуратурата. 

 

* снимката към новината е илюстративна


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете