Меню

Община Сандански обезпечи 38 села с фелдшери и безплатни медицински прегледи

12.11.2018 г.
1722

Община Сандански обезпечи 38 села с фелдшери и безплатни медицински прегледи. Това е първа по рода си инициатива, след като oт 2006-а година насам масово в села от цяла България бяха закрити паралелно - здравните пунктове и редица училища.

В концепцията на общината е до няколко години във всички отдалечени и трудно достъпни населени места в общината да има здравни услуги за възрастните хора. В момента четирима фелдшери посещават хората според предварително изготвен график три пъти месеца, съобщава в свой репортаж по темата БНТ.

В Хърсово живеят около 150 души, предимно възрастни хора, които ако няма фелдшер в селото са принудени да пътуват до Сандански. Казват, че се чувстват спокойни, когато има, кой да ги прегледа. Често на фелдшерите им е налага да поставят и инжекции, затова носят винаги със себе си лекарства от първа необходимост. За няколко села отговаря един фелдшер, който пътува с автомобил, осигурен от общината. От община Сандански казаха, че имат идея да изградят социална аптека. В нея всички, които имат ненужни медикаменти ще могат да ги оставят и те да се ползват от хора, които нямат възможност да си закупят. Общината също ще купува лекарства.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете