Меню

Новият кмет на село Столетово - пример за инициатива и възраждане в селата

Представяме ви поредният пример за завръщане на село - осъзнато и отговорно. Историята е за един млад човек, решил да се впусне в кметската надпревара и да я спечели, не с цел лично облагодетелстване, а за да направи добро за селото, в което е роден. Представяме ви интервюто на пловдивския вестник Марица с Мирослав Колев - кмет на село Столетово. На 14 октомври на частични местни избори бе избран за кмет на село Столетово .

- Преди близо 2 месеца решихте да напуснете директорския пост в Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” в Карлово и да се кандидатирате за кмет на Столетово. Защо един младеж, който е с висше образование и се е реализирал по специалността, която е завършил, изявил се е като деен и отговорен ръководител на културна институция, избира да се върне в родното си село и да стане негов кмет? 

- Реших да се завърна на село, защото съм отраснал в Столетово и това е място, за което милея и искам в него да се случват хубави неща. Тук са моите корени. Продължавам да живея тук и се вълнувам от всичко случващо се, било то за хубаво или лошо. Върнах се, за да докажа на себе си и на повече млади хора, че всичко започва от семейството - възпитанието, уважението, работата от сърце и душа за дадена кауза, както и вярата, че нашето село може да стане едно по-приятно място за живеене. Възпитан съм в дух на уважение и любов към всичко българско и родно. Зная, че лесни неща в този живот няма, но силно желая да бъда успешен в начинанията. Ще се старая да бъде много по-добре от сега, защото уважавам хората, които действат, а не говорят празни приказки. 

- Каква е надеждата ви за следващите години за Столетово? 

- Надеждата ми за утре са децата, които продължават да се раждат и растат в Столетово, младите хора, които трябва да мотивирам и привличам, за да се реализират проектите ни. От наблюденията ми при организирането на различни събития, инициативи, участия на самодейните колективи на читалището виждам, че желание у младите не липсва. Вярвам, че ако сме заедно - млади и възрастни, ще успяваме. Станах кмет, защото през годините съм показал, че искам в Столетово да се случва нещо, и с тази кандидатура исках да разбера струват ли си усилията, трудът и надеждите за по-добро утре. Хората ми гласуваха доверие и сега трябва да го оправдавам, задължава ме. Шест години бях директор на карловската библиотека и смея да кажа, че израснах и професионално, и житейски, това бе за мен голям и ценен придобит опит. Преди това пет години работих в читалище “Христо Ботев 1928 г.” в Столетово. Бях на 21-22 години, когато се заех с възраждането на местни традиции, на самодейността, с организирането на празници. Най-голямото събитие, което продължава да се развива и е в културния календар, е Националният фолклорен фестивал “Столетово пее и танцува”. 

- Имате само една година от този мандат на местната власт. Какви са целите, които си поставяте за този кратък срок. 

- Да, има само една година до местните избори през 2019 г. - време и малко, но и много. Столетово се нуждае от преобразуване, но няма как да стане с магическа пръчка. Качеството на живот в селото ни може да се подобри, ако насочим усилията към реални, изпълними и важни проблеми. Да има хубави улици без дупки, да има здравеопазване, да започнем да използваме ефективно и минералните извори, на първо време съществуваща минералната баня да стане икономически рентабилен обект и в същото време да бъде от полза за много хора от селото и региона. Още преди да стана кмет, с младежи направихме детска площадка, малък парк , старото училище стана музей. Това бе постигнато с доброволен труд на младежите. Да, доброволци при осъществяване на проекти няма да липсват, но трябва и финансов ресурс, за който ще разчитаме на малки проекти, добри хора - спонсори, както и на вниманието на общината в лицето на кмета Емил Кабаиванов.

- С какво се захванахте в първите дни, след като станахте кмет на Столетово?

- За около месец успяхме да организираме инициативата под наслов “Да почистим заедно нашето село Столетово”, ремонтирахме и обновихме кабинетите в кметството. Предстои с помощта на карловска фирма да ремонтираме съществуващото видео наблюдение в центъра на селото. Група младежи извършва ремонтни дейности в сграда, която ще се обособи като младежки клуб. Обновяването на сградата се осъществява благодарение на финансовата подкрепата от общинския съветник Светлозар Янков. Читалищните състави репетират за предстоящ коледен концерт. В самодейните състави се включиха още хора от селото, което ме радва. Започна подготовка за коледните и новогодишните празници. Правим украса с помощта на мои приятели от Благоевград.
През този месец във всяко начинание чувствах подкрепата на Община Карлово, на местна фирма и на десетки доброволци.

- С младежите от селото направихте в Столетово парк, детска площадка, старият кьошк стана беседка - кът за отдих. Какви са очакванията на младежите от техния кмет, който е техен връстник?

- Младите хора се отнасят с доверие и са готови да помагат и затова получих тяхната подкрепа. Освен младежкия клуб, за който споменах, е нужно още едно място, което да бъде оборудвано със спортни уреди на закрито. Младежите очакват подобряване на средата на живот за младите семейства и техните деца.

автор Цветана 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете