Меню

Нов туристически маршрут включва 15 странджански села

05.03.2019 г.
3066

Нов туристически маршрут включва 15 странджански села. Общото му разстояние е 180 км., а името му е "Тур Странджа.". Инициатори на новия туристически маршрут са от сдружение "Зелена Странджа". Трасето следва почти изцяло контурите на държавната граница, но се движи по вътрешно горски и междуселски пътища.

„Маршрутът е от запад на изток и минава по българската част на Странджа. Теренът е лесен и приятен, няма стръмни изкачвания, следва най-логичните за преминаване пътища. Минава се или покрай вилни части, или покрай реки като 70 км. от трасето е покрай река Велека, а около 10 -12км. следва р. Факийска, където също е много приятно за преминаване", обясни Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа".

Маршрутът е маркиран, а почти през всички села, през които минава има места за настаняване - къщи за селски туризъм.

Следващият поход, който сдружението ще ориганизира е идната неделя, 10 март, тогава почитателите на планината могат да се включат в кръгов маршрут около връх Папия , който е най-високият по западното крайбрежие на Черно море. Ентусиастите могат да се изкачат на самия връх, от който се откриват красиви панорамни гледки от заслон Блей баирите. За тези без собствен автомобил тръгването е в 8,30ч от паркинга на големия супермаркет до автогара Запад, а в 10ч е началото на прехода от заслон "Калинча" на пътя Царево - Бродилово. / източник: БНР

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете