Фермерските пазари набират все по-голяма сила в България. В Европа те са се превърнали в средища на хора, които мислят за това каква храна ядат, за здравето на децата си и за природата. Един от пазарите у нас, който се разраства и буди все повече интерес, това е фермерският пазар във Варна.

Никола Куташки

Той може да бъде посетен всяка събота в Мол-Варна, на ниво -2. Пред Selo.BG един от организаторите на пазара Никола Куташки сподели, че все повече хора започват да правят връзката, че живата, енергийната храна ги кара да се чувстват добре. „Ние също сме радетели за този начин на живот близо до природата и с мисъл за природата. Защото всичко е пряко свързано с това да я щадим, да помагаме на земята, след като се посява почвата, да се възстановява. Това е начин на живот. Принципите ни са много дълбоки, искаме да сме осъзнати изцяло за това как живеем, как се храним, какъв въздух дишаме, каква вода пием. Всичко това са едни малки тухлички, които ни изграждат като личности“, каза Куташки.

Фермерски пазар - безплатни агро обяви

„Разбираме, че храната е задължително, но не достатъчно условие да бъдеш щастлив, затова и по време на пазара провеждаме „Час на фермера“, където хората да приемат и духовна храна, да могат да развиват уменията си, сами да си приготвят тази храна“, добави той.

Организаторите на фермерския пазар във Варна са помислили и за най-малките. По време на „Часа на феремера“ родителите, за да слушат спокойно лекциите, могат да оставят децата си в детски работилнички. Там малчуганите рисуват и търсят по детски връзката с природата. „Ние разбираме, че на децата им остава малко време от училищните занимания да развиват талантите си, така че много ще акцентираме и на това“, сподели организаторът и покани всички да дойдат и да усетят на място атмосферата и духа на фермерския пазар.

Можете да споделите с приятели!
 

Свързани публикации