Меню

Мутирали бактерии във фуражи с ГМО установи EFSA

09.01.2019 г.
2608
Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) предупреди в свой нов доклад, че разрешените съгласно законодателството на ЕС малки количества ГМО компоненти във фуражите за животни може да се окажат сериозна опасност за фермерите. Това са главно малки количество ГМО соя и ГМО царевица в някои от фуражите, която бе приета за допустима заради силното лоби от страна на най-големият износител на ГМО култури в глобален мащаб - САЩ.

На база проби и данни на Европейската служба за безопасност на храните, в общо 20 държави на ЕС са открити бактерии във фуражи с ГМО, които водят до резистентност на прилагано лечение върху животните с антибиотици. Опасните и мутирали заради ГМО бактерии са главно във фуражи за свине и крави. 
Бактериите се срещат в добавка на витамин В2, известна още като рибофлавин, който се използва в 80% от фуражите за добитък. 

Европейската служба за безопасност на храните е установила мутирали бакетрии от внос на витамини B2 от Китай, като холандската фирма вносител бързо ги е разпространила по цялата европейска верига от фуражни заводи - потребители, преди властите да успеят да реагират.

През март 2018 г.  Европейската служба за безопасност на храните публикува ново проучване, което заключава, че витаминът представлява риск за животните, потребителите и околната среда. През септември, шест месеца по-късно, Европейската комисия официално забрани употребата на витамини - обаче на животновъдите е позволено да хранят засегнатите фуражи до април 2019 година.

Потребителската организация Foodwatch е шокирана и обвинява Европейската комисия в "игнориране на рисковете за здравето на хората от използването на генетично модифицирани организми" и приемането на "напълно ненужно разпространение на антибиотична резистентност" от години.

Голямата част от опасните фуражи са разпространени в жиувотновъдните ферми в цяла Европа, а друга част - в около 1,8 млн.тона храни за домашни любимци.