Меню

Край търновското село Къпиново инвестират в нова рибена ферма

22.01.2019 г.
2354

Край великотърновското село Къпиново инвестират в нова рибена ферма за отглеждане на пъстърва. Кметът на селото Добрин Георгиев е дал положително становище за изграждането на рибната ферма. Стопанството е планувано край местната река на мястото на земеделски земи в местността Лъката. От Община Велико Търново вече са одобрили изменението на подробния устройствен план за имота.

Пъстървовото стопанство ще е едно от най-големите в Централна Северна България – на площ от 5499 кв. метра. Комплексът включва риболюпилня и седем отделни басейна, включително и четири угоителни. Любопитен детайл е, че тъй като имотът не е присъединен към мрежата за еленергия, захранването с електричество ще се осъществи чрез монтиране на соларна система. Зелена светлина за него е дала Регионалната екоинспекция, съобщава в-к Борба.

Село Къпиново  се намира в Северен централен регион на България и е част от община Велико Търново. Разположено е основно на три могили, предимно на десния бряг на река Веселина и е на около 17 км. от град Велико Търново и на 22 от гр. Елена. Нагоре по течението на реката, близо до селото се намира живописния Къпиновски манастир.

Селото е домакин на ежегоден рокерски събор, с който традиционно се открива летният рокерски сезон. Посещаемостта му е достигала 12 000 моториста от страната и чужбина.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете