Меню

Кои са ключовите фактори за добра плодовитост на кравите?

27.11.2020 г.
1042
Как чрез храненето може да подобрим плодовитостта при кравите? Най-важната цел при отглеждане на високопродуктивните крави е постигането на максимална ефективност. Прилагането на правилни мениджмънт на храненето и грижа за животните, води до постигане на добър здравен статус и телесна кондиция, максимална млечна продуктивност и не на последно място добра плодовитост на стадото.

Подобряването на плодовитостта при млечните крави ще съкрати интервала между отелванията и ще намали броя на осеменяванията. Всичко това означава по-висока рентабилност на производството и по-висока печалба за стопанството.
Един от най-важните фактори, оказващи влияние на плодовитостта при преживните животни, е управлението на храненето. Следвайки Съветите на специалистите по хранене на HL-TopMix можете да подобрите плодовитостта при вашите крави и да постигнете желаните резултати във вашето стопанство.

При нормални условия, в първите 90 дни след отелване енергийната стойност на храната е главният фактор, ограничаващ разгонването и заплодяемостта при кравите. Стремете се да поддържате оптимални нива на енергия в дажбите на животните. Препоръчва се животните да бъдат разделени в няколко групи, за да има възможност всяка група да получава дажба с необходимите за нея нива на енергия.

Най-рисковото време за кравата е храненето от шестте седмици преди отелването, включително до шест седмици след това. Критичен е моментът на преминаване на заплодените животни от група в група, когато се променя и тяхната дажба. Отделете сухостойните животни от дойните навреме и направете същото непосредствено след отелването.
Най-добрият и практичен начин да се прецени дали кравите се хранят подходящо е да се оцени телесното им състояние (ОТС). Доброто телесно състояние ще минимизира трудните отелвания и ще намали периода до следващо разгонване на кравите след раждането.  Следете телесното състояние на всяко животно и водете дневник. Така ще можете да проследите промените и да предприемете превантивни мерки при нужда.

ОТС при отелване  на кравите трябва да бъде не повече от 3.5. Това ще предпази животните от трудни раждания и метаболитни заболявания (кетоза). Сведете до минимум отрицателния енергиен баланс в ранната лактация, като осигурите високоенергийни дажби. ОТС не бива да пада под 2,5, за да протекат правилните процеси по възстановяване на матката и да се постигне заплождане в най – кратки срокове.

За да се задоволят високите изисквания от енергия в първите месеци след отелването, HL-TopMix създаде продукта Vezra Mix®. Енергийният концентрат Vezra Mix® съдържа различни източници на лесно усвоима енергия, в комбинация с ленено семе - богато на Омега-3 мастни киселини, които стимулират плодовитостта и репродуктивните функции на животните в стопанството. Съдържанието на различни източници на енергия синхронизира енергийния поток в търбуха. Това облекчава функцията на черния дроб, като намалява количеството на свободен амоняк в кръвта.
Наред със задоволяване на високите изисквания за съдържание на протеин и енергия в дажбата, особена роля за плодовитостта и високата млечност при животните играе оптималното съдържание на витамини, микро- и макроелементи. За плодовитостта на кравите от съществено значение са нивата на витамин А, витамин Е, бета каротин, мед, селен и йод. Оптимални нива на посочените витамини и микроелементи се съдържат в продукта Panto® Mineral R 67, което го прави изключително подходящ за използване при високомлечни и скороотелени животни.

Още съвети за това как да подобрите продуктивността на вашата ферма може да получите при безплатна консултация от експертите по хранене на HL-TopMix. Изпратете вашето запитване на sales@hl-topmix.com..