Меню

Китай одобри внос на ГМО соя и рапица от Bayer, Syngenta и DowDuPont

09.01.2019 г.
3252
Въпреки хилядите дела и спечелени стотици съдебни дела в САЩ за причиняване на рак у земеделци заради употреба на глифозат, двете големи икономики загърбват жертвите в земеделието за сметка на корпоративните интереси и външнотърговски взаимотношения.

Китай одобри внос на 5 вида ГМО соя и рапица внос от САЩ.  Съединените щати са най-големият производител на ГМО култури в света, а Китай е най-големият вносител на ГМО соя и рапица.

Американските фермери и глобалните компании за семена, втренчили вниманието си към бързи и големи печалби, отдавна се оплакват от бавния и непредвидим процес на Пекин за одобряване на ГМО култури за внос, друг компонент на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

Одобренията, обявени на уебсайта на Министерството на земеделието и селските райони на Китай, бяха представени по време на посещението на търговската делегация на САЩ в китайската столица.

Два от новите одобрени продукти са рапица RF3 на BASF и устойчива на глифозат рапица MON 88302  на Bayer, който придоби Monsanto.

Въпреки хилядите дела и спечелени стотици съдебни дела в САЩ за причиняване на рак у земеделци заради употреба на глифозат, двете големи икономики загърбват жертвите в земеделието за сметка на корпоративните интереси и външнотърговски взаимотношения.

Другите одобрени продукти включват DowDuPont Inc-  DP4114 царевица и DAS-44406-6 соя, както и соята SYHT0H2, разработена от Bayer CropScience и Syngenta.

Пет други продукта, за които е известно, че търсят одобрение, не са одобрени, включително два ГМО продукти на люцерна, разработени от Монсанто и два ГМО соеви сорта на DowDuPont.

Употребата на глифозат в земеделието води до преждевременната смърт или тежки заболявания на средно около 10 зърнопроизводителя в България - всяка година.
Некролози на жертвите на силно канцерогенния препарат са залепени както по търговски бази на агрофирми в страната, така и по селата, където производителите са работили.