Меню

Как успешно да подобрим грижата за новородените агнета?

15.01.2021 г.
2250
Статистиките сочат, че опазването на живите новородени агнета веднага след раждането изисква особено внимание и е прецизен процес в агнилната кампания.

Почти 50% от общите загуби на агнета възникват през първите 48 часа от живота, а други 11% от смъртта при агнета 2-14 дни след агненето.

И така, какво можете да направите, за да подобрите грижата за новородените агнета, за да минимизирате евентуални загуби?

Хигиена около агнета
Един на всеки пет смъртни случая на новородени агнета се дължи на нехигиенична среда, сочат статистиките на специалистите. Поддържането на добра хигиена не е толкова трудно и трябва да бъде в основата на подготовката за агнилната кампания.

Уверете се, че боксовете на животните са добре почистени, преди бременните овце да влязат в тях. Добрата хидиена е жизненоважна в първите часове след раждането на агънцата, което изисква да използвате защитни ръкавици за еднократна употреба, когато овцете се нуждаят от вашата помощ при раждането и часовете след него.
Погрежете се постелките да са възможно по-чисти и сухи. Всяка очевидна влажна слама и последващо раждане трябва да се почистват и да се осигурява прясна, чиста слама между овцете, за да се намалят проблемите, свързани с неправилното майчинство и болестите.

С добра хигиена, болести E.coli диария потенциално могат да бъдат избегнати, тъй като поддържането на чиста околна среда минимизира шансовете за улавяне на бактериални инфекции от мръсни условия. Третирането на пъпките на агнета с йод също ще помогне за предотвратяване на попадането на нежелани бактерии в агнето.

Защо новородените агнета са толкова уязвими?
Няма прехвърляне на антитела в плацентата при преживни животни. Това означава, че агнетата се раждат без защита срещу болести и зависят от коластра за пасивен имунитет.

Новородените агнета имат много пропусклива вътрешност на червата, която може да позволи на всички погълнати бактерии и токсини да се разпространят в кръвния поток. Бавните движения на червата през първия ден от живота дават повече време на погълнатите бактерии за установяване и размножаване.

Новородените агнета имат ограничени енергийни резерви. Всички агнета се раждат с ограничено количество мазнини в телата им, което действа като преходна мярка между раждането и времето, когато агнето може да се храни.
Новородените агнета имат голяма повърхностна плътност на телесното тегло, което ги прави податливи на загуба на топлина. Това означава, че те губят топлина много по-бързо, когато са мокри, отколкото когато са сухи.

Как да подобрите степента на оцеляване при новороденото агне?
Способността за оцеляване до голяма степен зависи от реакцията на агнето към средата, в която се ражда. Агнетата се раждат мокри, често в студени или влажни условия и с ограничени енергийни запаси. Необходими са високи енергийни нива за поддържане на телесната температура и те трябва да бъдат осигурявани от ефективен метаболизъм и от способността на агнето да стои и суче, за да получи мляко.

Всички агнета, които не се хранят през първите няколко часа след раждането, скоро ще изчерпят енергийните си запаси, за да запазят топлината си и ще умрат бързо, ако няма намеса; без значение в каква среда са родени.

Хипотермия при новородени агнета - как да се справяме с нея?
Хипотермията и гладуването са двете основни причини за ранна агнешка смъртност. За да поддържа телесната си температура, новороденото агне трябва да произвежда толкова топлина, колкото губи от околната среда. Ако агнето не може да направи това, температурата на тялото му ще започне да пада. Хипотермия (охлаждане) е състояние, при което телесната температура на агнето пада под необходимото за нормалния метаболизъм и функцията на тялото (под 38,5 ° C). Ако не се отстрани, може да доведе до смърт. При новородените агнета хипотермията обикновено се дължи на експозиция. При агнетата над 24 часа обикновено хипотермията е резултат от глад.

Ако агнето е хипотермично, опитайте да го затоплите, преди да му дадете на храна. Първо го подсушете с кърпа, след което го поставете в затопляща кутия с вентилатори за топъл въздух, настроени на 35-37 ° C  (избягвайте инфрачервени лампи, защото агнетата могат да се прегреят под тях). Следете хипотермичните агнета и когато телесната му температура достигне 37 ° C, извадете го от кутията и подхранвайте агнето чрез изкуствено захранване . Ако хипотермията е тежка, агнетата често могат да се подхранват с разтвор на глюкоза, попитайте Вашия ветеринарен лекар за съвет, ако е необходимо.

Глад в новородени агнета
Гладуването може да бъде причинено от много фактори като неадекватен прием на коластра, отхвърляне от овцете, мастит, недостатъчно производство на мляко, нараняване или заболяване и / или трудно раждане. Внимателното и редовно преглеждане на новородените животни от фермера е от решаващо значение, за да се гарантира, че агнетата са получили адекватна храна и рано да се забележат агнета в затруднено положение и да се вземат мерки.

Най-добрите съвети, за да дадете на вашите новородени агнета най-доброто начало в живота:
  • Уверете се, че агнето може да се идентифицира с майка си и е добре свързано
  • Проверете дали агнето е сухо
  • Третирайте пъпа с йод в рамките на 15 минути от раждането
  • Проверете дали агнето е изсмукало и е погълнало достатъчно коластра
  • Проверете дали овцата има достатъчно количество мляко
  • Избягвайте ненужни смущения за новорденото
  • Осигурете добра хигиена по всяко време