Меню

Как можем да подобрим имунитета при млечните крави?

11.03.2019 г.
10822
Влиянието на Омега-3 мастните киселини върху репродукцията и имунитета при млечните крави са добре познати на експертите по хранене. Мазнините се възприемат не само като източници на енергия, но и като важни компоненти в дажбите с физиологично значение, което води и до икономически ползи.

Водещите специалисти по хранене използват източници богати на Омега-3 мастни киселини освен за подобряване имунитета и репродуктивната система на животното, и за подобряване биологичната стойност на произведената продукция.

Ефекти върху репродукцията и имунитета
Обикновено въздействието на мазнините и мастните киселини върху репродукцията се базира на енергията, предоставена от тях (енергиен баланс и оценка на телесното състояние), като мастните киселини играят важна роля и в много физиологични и метаболитни пътища.

Положителният ефект на мазнините върху плодовитостта може да не се дължи единствено на подобрението в енергийния баланс на кравите, но и на специфичния ефект на някои Омега-3 мастни киселини върху физиологията на оста хипоталамус-хипофиза-яйчник и матката.

Омега-3 мастните киселини са доказали своя незаменим ефект върху репродуктивните показатели, тъй като намаляват концентрацията на простагландин, което благоприятства забременяването и поддържането на бременността. Хранителните добавки с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини  по време на размножителния период и ранната бременност намаляват производството на простагландин в матката и подобряват качеството на ембрионите.
Изследванията показват, че използването на източници богати на Омега-3 мастни киселини в дажбите води до повишаване на инсулинът и прогестеронът, като увеличаването на прогестеронът е свързан с подобряване на плодовитостта.

Прием на храна, мляко и имунитет
Опитите в тази насока доказват, че при повишаване приема на Омега-3 мастни киселини се увеличава приема на сухо вещество, като едновременно с това се увеличава производството на мляко.

По отношение на имунитета се установява, че концентрацията на IL-6 (интерлевкинът  има важно значение в имунните реакции) в плазмата се увеличават, което подобрява имунният отговор на организма.

Заключения и препоръки
  • При хранене с продукти богати на Омега-3 мастни киселини се подобряват:
  • Енергийният баланс;
  • Плодовитостта;
  • Имунитетът;
  • Приемът на храна;
  • Млеконадоят;
  • Биологичната стойност на произведената продукция.

За осигуряване в дажбите на незаменимите Омега-3 мастни киселини, специалистите на HL-TopMix създадоха енергийният концентрат Vezra Mix®. Той съдържа източници на лесно усвоима енергия, в комбинация със специално обработено ленено семе - богато на Омега-3 мастни киселини. Те стимулират производството на редица хормони, подобряващи имунитета и плодовитостта на преживните животни. Съдържанието на различни източници на енергия синхронизира енергийния поток в търбуха. Това облекчава функцията на черния дроб, като намаля количеството на свободен амоняк в кръвта. В комбинация с Wisan® 44, двата продукта създават предпоставки за по-добра ефективност на дажбата и допринасят за подобряване продуктивността на животните.