Меню

Как да повишим продуктивността на животните при пасищно отглеждане?

19.04.2019 г.
2817
Пролетта е вече тук. Тя се усеща и с поникналата свежа трева, която започва да оцветява пасищата в примамливо зелено. Бъдете обаче внимателни! Тази ранна пролетна трева може да не съдържа всички нужни хранителни вещества, от които се нуждаят вашите животни. Младата трева не само, че не може да осигури нужните минерали и витамини в пълен обем, но все още е в ограничено количество. Кравите оставени само на паша изразходват повече протеини и енергия, отколкото приемат чрез тревата. А това ще доведе до влошаване и на телесното им състояние.

Специалистите по хранене от HL-TopMix съветват по това време на годината, да включите допълващи фуражи в дажбата на вашите животни.

Използването на допълващите фуражи CRYSTALYX® увеличава приема на фураж и смилаемостта на поетата храна от животните, като допълва дефицитите от витамини, микро- и макроелементи, необходими през този период от годината.
Резултатите, които се постигат, чрез допълване на храненето с кофи и ведра за близане CRYSTALYX® са непрекъснато повишаване на усвоената пасищна трева, здрави животни и висок прираст.

Резултатите от изпитванията, извършени на терен, показват ефекта на CRYSTALYX® (виж диаграмата). Използването на продуктите допринася за увеличаване на дневния прираст със средно 150 грама в сравнение с контролните групи. Ако се приеме, че 180 дни от годината са за паша, допълнителният потенциал за растеж в този период добавя до 27 кг на животно.

Това допълнително тегло и продължителните положителни ефекти върху здравето на животните правят последователното използване на CRYSTALYX® изключително икономично.
 

Подходящите продукти CRYSTALYX® за животните на паша са:
Crystalyx® Cattle Booster е подходяща добавка за всички говеда. Осигурявайки достъп на вашите животни до ведра за близане Crystalyx® Cattle Booster ще постигнете повишаване както усвояването на фуража, така и на приема на сухо вещество, което води до увеличаване на растежа, подобрява количеството и качеството на млякото, поддържа здравословното състояние и плодовитостта на животните за разплод.

Crystalyx® Standard е идеалната добавка за близане, която се предоставя по време на паша. Продуктът осигурява на животните високи нива на енергия и отличен източник на протеини, заедно с ценен източник на витамини, минерали и микроелементи. Може да бъде използван като допълнителен източник на магнезий за говедата в началото на кърменето.
Crystalyx® Garlyx съдържа екстракт от чесън за защита на говедата и овцете от хапещи насекоми. Увеличава активността и броя на полезните микроорганизми в търбуха, което води до по-висок дневен прием на фураж и по-добро усвояване, което от своя страна е предпоставка за добра кондиция, продуктивност и здраве на животното. Crystalyx® Garlyx доставя на животните допълнителна енергия, минерали и витамини. Ведрата за близане Crystalyx® Garlyx са водоустойчиви, идеални за външна употреба.

Crystalyx® Pre-Calver е идеален за хранене както на млечни, така и на месодайни крави по време на сухостойния период. Осигурява дажба с ниско съдържание на калций и високо на магнезий, което значително намалява рискът от млечна треска и трудно отелване. Повишените нива на магнезий, съдържащи се в Crystalyx® Pre-Calver спомагат за подобряване на мускулния тонус.

Специалистите по хранене на HL-TopMix са готови да ви консултират за избор на  най-подходящите за вашите животни продукти, както онлайн през нашата ФБ страница, така и на място във вашата ферма. Можете да отправите вашата заявка за индивидуална консултация на: sales@hl-topmix.com или като се обадите на тел.: 044 611 630.