Меню

Инициативата 'Приеми ме на село' спечели международна награда

04.12.2018 г.
2523

Инициативата 'Приеми ме на село', която се провежда вече няколко поредни години, спечели международна награда за превенция на наркотиците. Призът е от страна на организацията Помпиду и Съвета на Европа за сътрудничество в борбата срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. Това съобщи Миглена Въгленова от община Габрово

Плакетът, дипломата и чек за 5000 евро са били връчени на габровката Вероника Йосифова, автор на идеята за проекта и доброволец в Младежкия съвет по наркотични вещества в Габрово. Церемонията се е състояла на 27 и 28 ноември в норвежкия град Ставангер в присъствието на кмета на града домакин и на министъра на здравеопазването на Норвегия."Вярвам, че едно от най-важните неща за изграждането на света е общуването между хората. Като доброволец знам, че един от основните фактори за рисковото поведение на младите хора е липсата на адекватна ценностна система, на социални модели за подражание и на принадлежност към общност", заяви Вероника Йосифова по време на награждаването.

Според нея "Приеми ме на село" създава алтернатива на рисковото поведение чрез подхода за събиране на двете групи - възрастни хора от селата и младежи от градовете, които живеят и работят заедно в селата, приобщавайки се към традиционните ценности. 
Община Габрово осъществява "Приеми ме на село" от 2013 година, когато е създадено първото приемно село - Новаковци, приело първите 10 "внучета назаем". През годините 320 младежи от страната и чужбина са били част от инициативата. Средствата от наградата ще подкрепят изпълнението на проекта през 2019 година.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете