Инициативата 'Приеми ме на село', която се провежда вече няколко поредни години, спечели международна награда за превенция на наркотиците. Призът е от страна на организацията Помпиду и Съвета на Европа за сътрудничество в борбата срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. Това съобщи Миглена Въгленова от община Габрово

Плакетът, дипломата и чек за 5000 евро са били връчени на габровката Вероника Йосифова, автор на идеята за проекта и доброволец в Младежкия съвет по наркотични вещества в Габрово. Церемонията се е състояла на 27 и 28 ноември в норвежкия град Ставангер в присъствието на кмета на града домакин и на министъра на здравеопазването на Норвегия.

"Вярвам, че едно от най-важните неща за изграждането на света е общуването между хората. Като доброволец знам, че един от основните фактори за рисковото поведение на младите хора е липсата на адекватна ценностна система, на социални модели за подражание и на принадлежност към общност", заяви Вероника Йосифова по време на награждаването.

Според нея "Приеми ме на село" създава алтернатива на рисковото поведение чрез подхода за събиране на двете групи - възрастни хора от селата и младежи от градовете, които живеят и работят заедно в селата, приобщавайки се към традиционните ценности. 
Община Габрово осъществява "Приеми ме на село" от 2013 година, когато е създадено първото приемно село - Новаковци, приело първите 10 "внучета назаем". През годините 320 младежи от страната и чужбина са били част от инициативата. Средствата от наградата ще подкрепят изпълнението на проекта през 2019 година.

Можете да споделите с приятели!