Меню

Икономическа полиция започна проверки на обекти за селски туризъм

20.05.2019 г.
3020

Икономическа полиция започна масови проверки на обекти за селски туризъм в цяла България. За това потвърдиха собственици на обекти за селски туризъм пред Асоциация на българските села. Проверени са десетки обекти в региона на Еленския балкан, Велико Търново, Ловешко, а също и в област Благоевград. Проверки има и в региона на Враца, като все още част от обектите в Монтанско - не са проверени.

Акцията е в следствие на разпоредени проверки за злоупотреби с европейски средства по линия на Програмата за развитие на селските райони - ПРСР 2007-2013, след като онлайн изданието за разследваща журналистика - Биволъ, разкри схеми за източване на евро-средства от политически и свързани с тях лица. Проверяващите разпитват собствениците на обекти за селски туризъм дали реално отдават къщите за гости на туристи, проследява се документация, правят се записки и проверки за настанявания.

Засега обаче, проверките не включват обекти, финансирани с проекти за селски туризъм от новата програма - ПРСР 2014-2020, тъй като там мярката бе ограничена, а също така подобни проекти може да са реализирани, но косвено.

Село.БГ припомня, че далаверите за проекти за селски туризъм с  усвояване на европейски средства за фиктивни обекти за настаняване са нищо, в сравнение със злоупотребите с проекти по ПРСР за закупуване на трактори, зърнокомбайни и оборудване за преработвателната промишленост.


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете