Меню

И френски земеделец осъди Monsanto в знаково дело заради токсичен препарат

15.04.2019 г.
3480
Френски съд постанови, че Monsanto е отговорен за болест на земеделски производител, след като случайно е вдишал изпарения докато почиствал резервоара на пръскачката си от вече забранения продукт срещу плевели Lasso. Продуктът съдържа алахлор, опасен пестицид използван главно при царевица. 

Проверка на Село БГ показва, че в учебниците по агрохимия в България - продължава да се "учи" използването на този препарат, макар вече да е забранен официално в ЕС.

Апелативният съд в Лион се произнесе в полза на 55-годишния вече земеделски производител Пол Франсоа в четвъртък (11 април), който съди Monsanto от 2004-а година.

Съдът отхвърли жалбата на Монсанто във вторник, 9 април. Въпреки това, все още не е известно колко ще изплати химическата компания на стопанина. Съдът нареди на компанията да плати 50 000 евро за съдебниите разходи по делото.

В решението си съдът посочва, че „Монсанто“ е трябвало да представи „известие за специфичните опасности, свързани с употребата на продукта във вани и резервоари“. „Предполагаемото от ищеца техническо познание не оправдава липсата на информация за продукта и неговите вредни последици - земеделският производител не е химик“, се посочва в решението.

Франсоа е водил десетгодишна правна битка срещу американската компания, която оттогава бе купена от германския Bayer в голяма сделка миналата година.

Той вече е спечелил предишни съдебни дела срещу Monsanto през 2012 г., което е първото решение от този вид срещу Monsanto в света и през 2015 г.

Междувременно, в САЩ, Монсанто е изправен пред хиляди съдебни дела, свързани с излагането на хора на най-продавания и канцерогенен глифозат.