Меню

Художници възродиха изоставеното училище в село Стоките

Николай Панайотов превърна в „Център за съвременно изкуство“, но и в свой дом „Бялото училище“ на севлиевското село Стоките.

Преди години Панайотов даде нов живот на празното училище. Вдъхна му енергия като го отвори за изкуство и даде възможност на млади творци да работят под покрива му.

Мястото е уникално не само защото в бившите класни стаи са подредени негови творби и на съпругата му Лариса Илиева, но и заради начина, по който е съхранено.

Световноизвестният художник е оставил своя отпечатък върху всеки сантиметър от сградата. Дюшемето е съхранено, без да бъде реставрирано, старите училищни катедри днес са пълни с четки, бои и материали за рисуване, голямата маса от бившата класна стая може да посреща приятели, стените „пазят“ историята на училището.

Вещите, които Панайотов е намерил в изоставеното училище, когато придобил собствеността върху сградата, днес имат нова служба в така наречените инсталации, до една влезли в употреба за целите на модерното изкуство-  капака на кофата за бърсане на под, макета на жабата от кабинета по биология, старите грамофонни плочи, столовете, останали без крака и изобщо всичко, което се търкаляло по пода и шкафовете, днес е изкуство.

 

© 2018 снимки: Николай Василев


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете