Меню

Голяма част от градините с череши, праскови, сливи и кайсии са поразени от слана

11.04.2019 г.
1166
Още от 29-и март, костилковите насаждения - сливи, праскови, череши, бадеми, навлязоха в цъфтеж по-рано от обичайното и това ги направи по-уязвими на осланяване, заяви пред БНР производителят на плодове и експерт в овощарството Красимир Кумчев.

В момента голяма част от градините с череши, праскови, сливи и кайсии са поразени от слана заради меката и топла зима и рязкото застудяване в края на март – началото на април. Първоначалните прогнози за загубите са около 70%, съобщи още овощаря. Още преди 10 дни той алармира, че положението с измръзването и осланяването на овощните градини е бедствено.

„Възможно е този процент, ако оттук насетне няма осланяване, да се коригира малко надолу. При всички случаи обаче щетите ще бъдат над 50%, което си е един провал за плодовата реколта тази година, специално за костилковите овощни видове. Семковите, поради това, че цъфтят по-късно, засега увреждане и осланяване при тях няма“.

Евентуално по-високи цени на реколтата не биха могли да компенсират стопаните посочи още Кумчев. Той добави още, че повечето земеделски производители не се възползват от държавната програма за застраховки, тъй като има разминаване и със самите застрахователи.

Първият проблем е осланяването - При сега действащите системи на всички застрахователни дружества в България, застрахователна полица с осланяване може да се случи, ако събитието настъпи след 20-и Април. Това е дата, отбелзана в световните застрахователни стандарти от преди 100 години и не отговаря на реалността днес, посочи овощаря - експерт. Той каза още, че трябва да се намери баланс, за което да съдейства и държавата. 

За първи път беше споделене и идеята за създаване на държавна застрахователна компания само за земеделие.