Меню

Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието

07.01.2019 г.
24705
Германският федерален министър на околната среда призова за зони без пестициди за компенсиране на екологичните последствия и обвързваща дата за постепенното извеждане от употреба на препарата глифозат. Това обаче раздразни федералния министър на храните и земеделието, който ще поеме натискът от аграрния сектор.

Федералният министър на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност Свеня Шулце (СПГ) иска да се задейства прекратяване употребата на спорния унищожител на плевелите глифозат. 

„Искаме да задействаме постепенното му изтегляне от употреба, като в това се включи и крайна дата за пълната му забрана“, каза Шулце в Берлин.


Тя добави също, че глифозатът не може и да бъде заменен с подобно на него вещество. 
Министърът на земеделието на Франция Дидие Гийом излезе в защита на решението за отлагане забраната на глифозата до 2020 г., като заяви, че редица фермери няма да могат да продължат дейността си, ако правителството вече бе наложило забраната.

Федералния министър на храните и земеделието Джулия Кльокнер (ХДС), представи през 2018г. документ по ключовите въпроси за намаляване на хербицидите в селското стопанство и третирането на зелени площи. Според него, повече не се разрешава на частни лица да пръскат с глифозат, а фермерите могат да го правят само при определени условия.

„През последните пет години използването на глифозат е намалено с една трета“, подчерта министърът.

Шулце иска зони без пестициди за компенсиране на екологичните последствия. Въпреки че употребат ана глифозат може да бъде забранена едва през 2023 г., земеделските стопани в Германия ще имат право да пръскат хербициди с широко действие, включително глифозат например, от 2020 г. нататък, само ако оставят 10% от земята нетретирана с тях като зони за компенсиране на екологичните последствия. Заповедта за използването на продукти за растителна защита следва да бъде съответно изменена, обяви Шулце.  Кльокнер каза, че новата заповед за използването на продукти за растителна защита трябва да бъде юридически издържана. Съобщава се, че се провеждат интензивни дискусии.
Регионалното правителство на Брюксел взе решение да заведе пред Европейския съд жалба срещу Европейската комисия относно нейното решение да бъде наново лицензиран за употреба глифозатът, най-широко употребяваният пестицид в света.

Германска агенция по околна среда: Глифозатът уврежда околната среда
„Глифозатът унищожава всички растения и по този начин източниците на храна и естествената среда на много видове насекоми и птици като пеперуди и полски чучулиги“, отправя критиките си Мария Крауцбергер, председател на германската Агенция по околна среда (UBA). Фирмата Байер отрича това. „За съжаление, дебатът за глифозата в Германия се формира по-скоро от политически интереси, отколкото от солидни научни доказателства“, каза Хелмут Шрамм, управляващ директор на Bayer CropScience Deutschland, пред Der Tagesspiegel.

„Без хербицида контролът върху плевелите ще бъде по-труден, по-малко устойчив, а фермерите ще трябва да орат много повече. Това вреди на земята и вреди на биологичното разнообразие“, отговаря на критиките Шрам. „Освен това, забраната на глифозата би довела до по-нататъшна неизгодна позиция на германските фермери спрямо европейската и международната конкуренция“. Глифозатът е „безопасен, ефективен и утвърден ресурс за земеделските стопани за подсигуряване на добивите“, подчерта Шрам.

През юни BAYER купи Monsanto, производителя на глифозат,  и сега е изправен пред многобройни съдебни дела в САЩ за предполагаеми рискове от причиняване на рак.