Меню

Еврокомисарят по земеделие твърдо поиска таван на субсидиите по СЕПП

08.01.2019 г.
4169
Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган поиска таван на субсидиите по СЕПП в рамките на новата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020. Предвижда се и въвеждането на механизми срещу измами с изкуствено разделяне на стопанства с цел облагодетелстване с европейски субсидии. Някои от най-новите решения в тази област са свързани с обмяна на аналитична информация, цифрови снимки, big data анализи и др.

Фил Хоган отново защити задължителната горна граница за преките земеделски плащания. "Подобна горна граница ще позволи по-справедливо и по-целенасочено разпределение на подпомагането на доходите от селското стопанство", каза той.

"Както знаете, в предложението на Комисията се предвижда таван от 60 000 EUR и най-много 100 000 EUR абсолютна ефективна и задължителна горна граница за стопанство на година. Решението от държавните и правителствените ръководители се очаква да бъде прието тази есен във връзка с определянето на многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027.

Хоган посочва, че горната граница трябва да се използва и за противопоставяне на критиките на обществото, че в момента големите стопанства получават особено големи суми субсидии. Тези компании обаче биха имали по-ниска нужда от подпомагане на доходите поради обемите на собствените си производства.

В същото време комисарят по земеделието подчертава, че трябва да се избягват отрицателните последици за заетостта. Следователно се предвижда всички разходи за труд на едно стопанство, включително семейните работници, да бъдат взети предвид в горната граница.

Допълнителното финансиране, произтичащо от тавана, ще остане в държавата-членка, уверява Хоган. Той също така даде ясно да се разбере, че средствата, освободени от тавана, ще бъдат необходими за стабилизиране на настоящото равнище на директните плащания в първия стълб за малките и средни предприятия, въпреки планираните съкращения на бюджета на ОСП. Целта е да се поддържат "стандартни семейни предприятия" в целия Европейски съюз, посочва Хоган.

Министрите на земеделието в ЕС изразиха своята позиция пред Аграрния съвет през декември 2018 в голяма степен в направление за доброволно въвеждане на горната граница на субсидиите по СЕПП.