Търсене

Euractiv: Коронавирус епидемията разкри уязвимостта на месния сектор в ЕС

20.05.2020 г.
8537
След като многобройни огнища на коронавирус спряха дейността на някои месопреработвателни предприятия в САЩ, подобна тенденция, започва да се наблюдава и в Европейския същз, което може да доведе до сериозно последици за сектора на месото, пише изданието Euractiv.

През последните седмици секторът на месопроизводството в САЩ страда от редица огнища на COVID-19, което води до нарушаване на хранителната верига и в крайна сметка до евтаназиране на хиляди животни, които не са били в състояние да бъдат преработени.

Сега започваме да наблюдаваме подобни огнища в различни държави-членки в ЕС.

Миналия понеделник (11 май) е съобщено за огнище на коронавирус в месокомбинат в северозападната част на Германия с над 200 инфектирани в района. Оттогава индустрията е подложена на силна критика и обвинена в нарушаване на немските закони за безопасност на работниците, което е провокирало зелените депутати да поискат дебат в Бундестага по темата.

Има информации, че Република Ирландия страда от същия проблем. Страната е най-големият износител на говеждо месо в Европа, като 90% от говеждото месо отива на пазара във  Великобритания, Франция, Италия и Германия.

Представители на Правителството разкриват, че повече от 600 коронавирусни инфекции са регистрирани в месопреработвателни предприятия в цяла Ирландия, като първият работник, нает в едно от предприятията, е починал от COVID-19.

Говорител на фермерската асоциация COPA-COGECA заявява за Euractiv, че настоящата ситуация „може наистина да има някакво влияние върху фермерите, които отглеждат и доставят животни, тъй като сега ще трябва да се справят с животните, които не могат да бъдат изпратени на месопреработката“, но добавя, че това е малко вероятно.

Паоло Патруно, заместник генерален секретар на CLITRAVI, центъра за връзка с месопреработвателната промишленост в ЕС, казва, че „преобладаващото мнозинство от месопреработвателните предприятия в ЕС осигуряват храни на европейските граждани при пълно спазване на здравето и хуманното отношение към животните и чрез прилагане на високи стандарти за защита на човешкото здраве. " Той добави, че това включва прилагането на мерки за социално дистанциране.

По отношение на отделни случаи, в които са открити огнища, "въпросните компании трябва да прилагат стандарти, които да функционират при пълно спазване на човешкото здраве."

Патруно предупреждава, че ако Европа преживее подобна ситуация със САЩ и се сблъска със спиране на месопреработката, това може да доведе до „огромна загуба на животни и висококачествена суровина, както и до икономически загуби и загуби на храна“.


© 2020 Село - Selo.BG

 

 • коронавирус
  11.03.2020 г.
  8342
  EFSA: Няма доказателства, че храната е източник или път на предаване на коронавирус
  Европейската агенция по безопасност на храните ( EFSA ) публикува становище, че  следи отблизо ситуацията с разпространението на коронавируса (COVID-19), което засяга голям брой страни по целия свят и...
  Виж повече