Търсене

EFSA с мащабна кампания за превенция на Африканската чума по свинете в Югоизточна Европа

02.09.2020 г.
8445
Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) започна мащабна кампания, за да повиши осведомеността и да се намали разпространението на африканска чума по свинете (АЧС) в Югоизточна Европа. Кампанията е насочена към държави, които през 2019 г. EFSA идентифицира като колективно съставляващи „проблемния регион“ поради близостта им до страни, в които присъства АЧС. Това са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения.

“Нашата кампания ще допълни текущите усилия на Европейската комисия и други международни организации да работят за изкореняване на болестта в Европа”, коментират от EFSA.

Какво е африканска чума по свинете?

Африканската чума по свинете (АЧС) е вирусно заболяване, което засяга домашните свине и дивите свине. Вирусът не е вреден за хората, но е причинил значителни икономически смущения в много страни. Понастоящем няма ваксини за АЧС, така че открито огнището може да наложи клането на голям брой свине, отглеждани във ферми, в засегнатите райони.

Цели и аудитория

Кампанията има за цел да повиши осведомеността и разбирането за АЧС във всичките девет държави. Той е насочен към групи хора, които влизат в контакт с домашни свине и диви свине, като свиневъди и ловци. EFSA ще се ангажира и с ветеринарни организации, ловни асоциации, фермерски групи, митничари, гранична полиция, местни власти, туристически оператори и пътници.
 
Откриване, предотвратяване, докладване

Тъй като огнището на АЧС може да има толкова опустошителни последици, откриването, профилактиката и докладването са от съществено значение, за да бъде овладяна тази болест. Това са ключовите думи на кампания на европейския орган по безопасност на храните. 

По данни на Световната организация за здраве на животните, между 2016 г и юни 2020 г. 1 300 000 свине са умрели заради АЧС на територията на Европа. 

АЧС в България

В България за много кратък период, през 2019 г. заболяването нанесе тежки щети на промишленото свиневъдство, като в сектора бяха засегнати над 150 000 животни. Въпреки предприетите противоепидемични мерки, в началото на 2020 г., положителни проби от АЧС доведоха до унищожаване на близо 40 000 прасета в индустриален свинекомплекс, както и стотици свине от породата Източнобалканска свиня. По данни на Българската агенция по безопасност на храните, последното констатирано огнище е от началото на месец август 2020 г. в стопанство за Източнобалкански свине в община Долни Чифлик. 


© 2020 Село - Selo.BG
 

 

 • свиневъдство ЕС
  02.09.2020 г.
  8920
  Свинете са най-голямата група селскостопански животни в Европейския съюз
  150-те милиона свине, които се отглеждат в Европейския съюз представляват най-голямата категория животни преди тази на едрия рогат добитък, а само секторът на свинско месо в ЕС представлява близо половината...
  Виж повече
 • АЧС
  04.01.2020 г.
  8409
  Загубите в заразения с АЧС комплекс на Бони Холдинг са за над 10 млн.лв.
  Нова вълна от Африканска чума по свинете ( АЧС ) се заформя в страната. Потвърдената зараза в един от големите индустриални свинекомлекси - този на Бони Холдинг в шуменското село Никола Козлево е...
  Виж повече
 • EFSA България - чума в свинско месо
  28.07.2019 г.
  17778
  EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България
  Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) мълчи за разпространението на Африканска чума по свинете ( АЧС ) в България. Проверка на Село в официалния сайт на организацията - efsa.europa.eu ,...
  Виж повече