Меню

EFSA: Няма доказателства, че храната е източник или път на предаване на коронавирус

11.03.2020 г.
8487
Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) публикува становище, че  следи отблизо ситуацията с разпространението на коронавируса (COVID-19), което засяга голям брой страни по целия свят и понастоящем няма доказателства, че храната е вероятен източник или път на предаване на вируса.

Главният учен от EFSA, Марта Хугас, заяви: „Опитът от предишни огнища на коронавируси, като SARS-CoV и MERS-CoV показват, че те не се предават чрез консумация на храна. В момента няма данни, които да подсказват, че коронавирусът е различен в това отношение".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) съобщи, че макар животните в Китай да са вероятният източник на първоначалната инфекция, вирусът се разпространява от човек на човек - главно дихателни капчици, които хората кихат, кашлят или издишват. Учените и властите по целия свят наблюдават разпространението на вируса и не е имало съобщения за предаване чрез храна.

От Европейската комисия посочват, че няма съобщени случаи за предаване на COVID-19 чрез храната. Поради това няма и доказателства за това, че хранителни продукти, внасяни в Европейския съюз в съответствие с приложимите за вноса от Китай разпоредби за здравето на животните и общественото здраве, представляват риск за здравето на гражданите на ЕС във връзка с COVID-19.

Освен това, поради ветеринарно-санитарната обстановка в Китай само малко продукти от животински произход са разрешени за внос в ЕС от Китай и то само при положение, че отговарят на строгите санитарни изисквания и са били подложени на контрол, посочват от Европейската комисия. 

© 2020 Село - Selo.BG

 

  цени на мляко и зърно се сринаха заради пандемията от коронавирус
  28.02.2020 г.
  9278
  Международните цени на мляко и зърно се сринаха заради пандемията от коронавирус
  Международните цени на мляко и зърно се сринаха заради пандемията от коронавирус. Цената на пшеницата достигна вчера своето 7 годишно дъно, а цената на суровото краве мляко се срина не само в Китай, но и в...
  Виж повече
  Винария 2020
  19.02.2020 г.
  9258
  Красимир Коев: Коронавирусът ни попречи да удвоим износа на вино за Китай!
  Коронавирусът попречи тази година на България да удвои количествата на изнесено вино за Китай. Това каза по време на Винария изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж....
  Виж повече