Меню

Доброволци започват възстановяване на кромлеха край село Старо Железаре

19.10.2018 г.
2601
Доброволци започват възстановяване на древната космическа обсертватория - кромлех край село Старо Железаре. Инициативата за облагородяване на местността е на „Фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре“.

Освен ентусиасти от България, в акцията ще се включат и чужденци, а на самия обект за пръв път от 12 години насам ще се извършват подобни дейности. По думите на учредителя на фондацията - Славян Стоянов, мястото е проучено частично, а в него се намират 19 видими камъка от общо 22, открити по време на проучванията на обекта преди време.

Мегалитният паметник кромлех при "Чолакова могила" край село Старо Желзаре е уникално тракийско съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение на възраст повече от 26 века. Един от общо трите открити в България и единственият в света, затрупан под могилен насип, вероятно при похода на персийския цар Дарий в Тракия през VI в. пр. н.е. Наричан е от медиите "българският Стоунхендж“.

"Си Ви Ес - България" и фондация "Да спасим кромлеха в Старо Железаре” организират международната археологическа експедиция, която започва от 14 юни и ще продължи до 9 юли като част от усилията за неговото съхраняване, възстановяване и експонирането му в бъдеще като туристически обект и като обект на българското историческо наследство.

Според Стоянов превръщането на едно такова място в културна дестинация за туристи ще помогне за популяризирането, както на близкото село, така и на региона.

Кампанията продължава с благотворителен концерт "Да спасим кромлеха в Старо Железаре", който ще се проведе в Хисаря в края на юни, на който ще се набират средства за акцията. А междувременно пенсионери от местното Старо Железаре активно и ентусиазирано подпомогнали кампанията, като дарили над 400 лева, спестявани от пенсии, за да се вдъхне нов живот на обекта.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете