Меню

Диви цветя около зърнените култури, могат да намалят пръскането с пестициди

Земеделието трябва да бъде отговорно. Както към околната среда и хората, така и към нас самите. Знаем, че всяка година редица зърнопроизводители заболяват от тежки онкологични болести, именно свързани с прилагането на конвенционална агрохимия в полетата. Много материали написахме за некролозите на нашите приятели - земеделци, включително на редица млади, които се увеличават и които сякаш трябва да ни напомнят, че зърнопроизводството не е просто бизнес, и че парите не следват да са единствена самоцел.

Един лесен начин да се намали употребата на опасните пестициди, което ще доведе и до сериозно намаляване на разходите за тях, е засаждането на диви цветя около площите за зърно. Практиката за засаждане на дълги ивици диви цветя по продължението на полетата вече навлиза все по-масово в редица страни от западна Европа. Наглед лесното решение е дадено като предложение от страна на аграрни учени и води до естественото развитие на хранителната верига, чрез която вместо с химически препарат, вредителите се унищожават по биологичен път от естествени "хищници". Този метод е даден още преди близо 100 години от немския алтернативен учен Рудолф Щанер, който в поредица от няколко лекции пред едри земеделци в Бавария, описва как да се осъществява устойчиво Биодинамично земеделие.

През 2018-а година в Англия също започнаха да се засаждат експериментални полета с диви цветя. Там проектът се води от Центъра за екология и хидрология. Практиката за засаждане на ленти с цветя с цел намаляване на употребата на пестициди се прилага от около 10 години - масово в Япония.

Загрижеността за екологичните щети, причинени от пестициди, нараства бързо през последните години. Използването на ленти с диви цветя за подпомагане на насекоми, включително ховерфили, паразитни оси и бръмбари, е доказано, че намалява броя на вредителите в културите и дори увеличава добивите от зърно. Но досега лентите от диви цветя бяха засаждани само около полетата, което означава, че естествените хищници не могат да достигнат до центъра на големите полета със зърно.

Сега GPS-направляваните комбайни могат точно да извършват жътва на културите, което означава, че ленти от диви цветя, засадени вътре в полето с култури, могат да бъдат избегнати и оставени като убежища за през цялата година. Първоначалните тестове на аграрни учени в Англия и Германия показват, че засаждането на ленти на разстояние 100 метра означава, че хищниците могат да атакуват активно и безпроблемно листни въшки и други вредители в цялата засадена площ. Засадените цветя включват оксайска маргаритка, червена детелина, обикновена мечка и диви моркови.
В новите полеви изпитвания лентите са с ширина шест метра и заемат едва 2% от общата площ на полето. В експериментите на аграрните учени, те ще бъдат наблюдавани чрез пълен цикъл на ротация от зимната пшеница до маслодайната рапица и до пролетния ечемик.

Според аграрните учени, ако в цяла Европа се приложи новата естествена защита за земеделските площии, това би решило проблемът от пръскането с неоникотиноиди, които увреждат и убиват пчелните популации, а не само отделни насекоми.

Подобни полеви опити се провеждат и в Швейцария, като се използват цветя като метличина, кориандър, елда, мак и копър. Целта на аграрните учени е, че естествените хищници могат да държат вредителите под контрол от година на година, така че никога няма да има големи зарази в площите. Това би било идеалът - че никога не трябва да пръскате.
Инициативата се очаква да срещне изключително силен отпор и лобистки консерватизъм от страна на големите химически компании, при евентуално разглеждане на законодателни инициативи в тази област, които да обвържат получаването на субсидии в новата ОСП с намаляването употребата на агрохимия.

През 2018-а година бяха публикувани рекорден брой критични доклади за употребата на пестициди, включително научни проучвания, показващи, че повечето земеделски производители могат да намалят употребата на пестициди без загуби от реколтата. Това се посочва и в нов доклад на ООН, който осъди "мита", че пестицидите са необходими, за да се изхрани света.
 
© 2019 Село - Selo.bg - Професионалистите в агробизнеса