Меню

Дъждовете благоприятстват окопаването и торенето в овощните градини

15.04.2019 г.
2422
Дъждовете от последната седмица осигуриха средна овлажняемост на почвата между 35 и 90 мм., което благоприятства окопаването и торенето в овощните градини. 

Пролетната почвообработка за разлика от есенната, която се осъществява на дълбочина 15 см., трябва да е на дълбочина 10 см, ако е първа и 6-8 см. - при последващи обработки за аериране на почвата. 

Плитките почвообработки се извършват именно след дъжд, преди образуването на втърдена почвена кора и преди буйното израстване на плевелите. За предпочитане е да се мине първо с X образна или V образна дискова брана, след което с култиватор. 2-3 почвообработки са достатъчни за унищожаването на плевелната растителност, която иначе ограбва минералните вещества и водни запаси от почвата. 

През последните години става все по-популярен екологичния метод за самонаторяване, според който в междуредията се засяват семена на бобови треви, които се косят с мулчираща косачка (плоска) и така се осигурява естествено наторяване на междуредията.

Най-голямо значение за наторяване през месец Април, особено след дъжд, има подхранването с азотен тор. Той е най-необходим при градините с праскови, тъй като е от решаващо значение при образуването на новите плодове и леторастите. Наторяването може да се извърши с торачки с модул за насочване, специално разработени за работа в овощни градини.

Освен с азотен топр, фосфат и калии, е добре овощните градини да се наторяват на всеки 2-3 години и с оборска тор при норма 2-3 тона на декар.