Меню

Държавата одобри създаването на ново село - Свети Константин

20.05.2019 г.
2988

Държавата одобри създаването на ново село - Свети Константин, което се намира в община Пещера, обл.Пазарджик. До момента селото се е ползвало със статут на курорт - летовище.

Заради нарастналият туристически и инвестиционнен интерес за изграждането на нови жилищни и туристически обекти, както и развитието на селски туризъм, държавата взе решение да промени статута му, като Свети Константин вече е село. На фона на статистиките на НСИ за обезлюдяване на села в някои от регионите на България, това е поредното ново село, което се създава. Миналата година бе създадено село, в близост до София - посока Перник.

Обявяването на новото село е на основание чл. 98, т. 13 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 18, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България и е одобрено от Президента Румен Радев, министър председателя Бойко Борисов и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Свети Константин има, макар и малки, но привлекателни ски писти за туризъм през зимата, както и достъп до чудесния язовир Батак и еко-пътеки за разходки и велотуризъм през лятото.

 

* снимка: Вила Санта Мария


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете