Меню

Далаверите за селски туризъм по ПРСР са нищо, в сравнение с тези за агротехника

30.04.2019 г.
13225

На фона на разразилият се скандал с проекти за къщи за гости, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които реално не са работили като обекти за селски туризъм, се очертава нов - много по-голям скандал. Става въпрос за проектите за покупка на трактори и земеделска техника, отново по ПРСР.

Ако при проектите за селски туризъм е налице една съвсем ясна и проста криминална схема за източване на европейски средства по ПРСР 2007-2013, както и по ПРСР 2014-2020, както от бенефициенти реализирали "инвестиции" в селата за собствени нужди, така и от големи фирми - инвестиционни дружества или свързани с тях новорегистрирани фирми, то с проектите за закупуване на селскостопанска техника положението е несравнимо по-голямо като мащаб. Финансовите измами там са толкова огромни, че на практика почти липсват реални проекти, при които да не е налице изкуствено завишаване на цените за закупуване на нови трактори, комбайни и прикачен инвентар.

Далаверите и корупцията в схемите за финансиране на европейски проекти по ПРСР за закупуване на агротехника на практика обхващат всички заинтересовани в организираната престъпна група и те са толкова много и задружно отстояващи своите интереси, че се пазят един друг. В схемата по източване на близо 1 млрд. EUR влизат:

 •  бенефициенти - предимно земеделски производители от среден, голям и корпоратиовен размер, както и свързани с тях фирми
 •  консултантски фирми, посредничещи по техническата реализация и обосновка на самите проекти
 •  търговски фирми - вносители и дистрибутори на селскостопанска техника, заявили като "референтни", много по-високи от нормалните търговски цени на агротехника. В схемата тук влиза и т.нар. "менкане" на контра-оферти за да се покрие изискването за алтернативни оферти - общо 3 броя по "референти" цени, които са дотолкова референтни, че масовата практика за завишение е между 15-30%, а при някои машини - прикачен инвентар и до 100-150%. Публична тайна е, че фирмите търговци на агромашини заедно и с умисъл са представяли на бенефициентите си и респективно на ДФЗ и МЗХГ - силно завишени оферти. 
 •  служители, експерти и ръководни кадри както на регионално, така и на централно ниво в ДФЗ, Разплащателна агенция и МЗХГ
 •  контролиращи органи - български и европейски

Конфликт на интереси, злоупотреба с власт и престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз с проекти за селски туризъм - разследване на BIVOL.

Многократно сме правили публикации, че европейските проекти в земеделието не само изкривиха конкурентоспособността на българското селско стопанство, като създадоха феодален тип стопанства и лишиха България от възможността в селските региони да се реализират фамилен тип земеделски производства ( от 100 до 3000 дка.), но и реално средствата от Европа изобщо не достигат до хората в селата, което се вижда ясно от всеки трезвомислещ човек.

Само можем да предполагаме каква е ситуацията със завишени цени в проектите за инфраструктура в селата, преработвателни предприятия и всички останали мерки на ПРСР.

След скандала с проектите за селски туризъм за пореден път стана ясно, че възраждането на българските села и селско стопанство са по-реални извън политиките на ЕС, които от 2007-а година насам имат по-скоро репресивен, ограничителен и дисбалансиращ ефект, отколкото ползите от европейските субсидии, които страната ни получава.

Обективен факт е, че българското земеделие, животновъдство и селски региони по-скоро загубиха от налаганите про-западно европейски политики у нас, отколкото спечелиха. Всъщност спечелиха фирми и кръгове, близки до политиците в централната и местна власт, които се оплетоха в сложни корупционни и бизнес зависимости, от които реалните фермери и нормални хора в селата усетиха само негативи и никакви ползи.

Европейските проекти в България се оказаха вредни за развитието на селата и аграрния сектор!
Има няколко категорични доказателства, че европейските „инвестиционни“ проекти се оказаха по-скоро вредни, отколкото полезни за развитието на българските селски региони и агробизнес. Като се започне от предприсъединителната програма САПАРД, ПРСР 2007-2013 и стигнем до скандалните особености на новата ПРСР 2014-2020, то окончателният резултат и обективна фактология показват редица негативи на т.нар. Обща селскостопанска политика (ОСП).

Каквито и пари да се наливат за рекламни клипове и билбордове в нейната пропаганда, то дори за фермерите с основно образование вече е напълно ясно, че европейската политика донесе много повече беди на българското фермерство и села, отколкото дори най-големите песимисти очакваха:

 

 • Европейските субсидии изкривиха конкурентоспособността в целия аграрен сектор
 • Европейските субсидии създадоха феодални структури и крепостни селяни из цяла България
 • Европейската аграрна политика смаза конкурентоспособността на фамилните фермери
 • Европейските проекти подведоха и създадоха финансови проблеми за редица млади фермери
 • Европейските субсидии и проекти стимулираха корупцията на всички нива в селското стопанство
 • Прилагането на европейската аграрна политика в България подтикна към фермерски войни и борба за земя между големи и малки
 • Външната аграрна политика и изисквания унищожиха първо пазарно, а в последствие и чрез агротероризъм (вируси, зарази и др.), традиционните за България отрасли в животновъдството
 • Европейските субсидии вкараха в агробизнеса фиктивни играчи (вкл.криминални), чиято цел е най-малко развитието на земеделски дейности или инвестиции в селските региони
 • Европейската аграрна политика у нас, доведе до създаването на многобройни кухи неправителствени браншови организации, които вместо да бранят интересите на родните фермери, се оплетоха в сложни и дълбоко корупционни и конспиративни връзки с МЗХГ, ДФЗ, Разплащателна агенция, БАБХ и т.н.
 • Европейските проекти разбиха нормалното функциониране на пазара на земеделска техника и създадоха сериозен дисбаланс в модернизацията на стопанствата, а освен това създадоха тежки корупционни практики
 • Ангажираността с Програмите за развитие на селските райони (ПРСР) изяде административния и политически капацитет на всички ресорни държавни институции (МЗХ, ДФЗ и т.н.) за стратегическо и целево развитие на българското селско стопанство и изостанали селски региони, според спецификите на България и нуждите на българските фермери. Аграрните ни институции се превърнаха в административни и политически подлоги на комендантите си от Брюксел.

Европейската аграрна политика се оказа капан и сън за истинските фермери
Подведени от общия стремеж и блъсканица за европейски субсидии и проекти, малкото останали истински фермери в България (по-голямата част от които наследствени земеделци), попаднаха в капана на всеобщото главозамайване да станат „европейски фермери“. Колко тъжно и жалко. И докато те се бореха да модернизират стопанствата си, ипотекираха домовете си на същите тези европейски банки…, инвестираха куп пари според всички нови и изненадващи изисквания на ЕС,… то в старите „евро-членки“ се разработваше и приложи план за пазарното елиминиране на България като играч в секторите на животновъдството и зеленчукопроизводството.

Не случайно паралелно с това бе дадена насока за развитие само на зърнопроизводството, тъй като целият сектор стана огромен клиент на западно-европейските компании за химически препарати, а също семена (родното производство бе унищожено), земеделска техника и финансови услуги (лизинги и кредити пак на същите европейски банки). От друга страна цялата експортна търговия в сектора на зърнопроизводството се установи в ръцете на търговските партньори на ЕС от САЩ, които обират големите печалби от международния експорт. В създадените производствено-търговски зависимости, а също и в контекста на скандалният TTIP между ЕС и САЩ, то вече има осигурени условия за прокарване на „наложително“ ГМО производство в българското земеделие. Уж с оправданието и пропагандата, че „трябва да изхранваме Света“.
 
Време е българските фермери да се събудят и осъзнаят, че Земята на техните деди, напоена с много кръв, не е за ден или за два…!!!
Европа и водените от нея политики са пред тотален разпад.
След като модерните западни страни в своята цялост са вече напълно обезличени откъм културни, етични, морални и духовни ценности, а парите, материалните придобивки и моментните сладострастия и успехи са издигнати в култ, то е време ние българите да се разграничим от това! Ние трябва да стъпим здраво върху корените си, които са много по-дълбоки от това, което се опитват да ни натрапят.

Време е да се насочим към укрепване на истинския гръбнак на българското земеделие и селски региони, а именно развитието на фамилното фермерство и бизнес. Само то може да гарантира запазване на истинските и ценни неща, които българското селско стопанство има потенциалът да дава.

Не трябва да се подвеждаме по схемите на западно европейците – за индустриално земеделие и животновъдство, за екстремно експлоатиране на земята и природните богатства, за химизация в земеделието. Трябва да заложим на традиционните производства, на био-земеделието, на чистите храни и суровини, които да употребяваме. И във всичко това, трябва да имаме неизменната подкрепа и осъзнатост от страна на ръководните кадри в държавата, които да спрат да се крият и оправдават зад европейски регламенти и изисквания, а да започнат да защитават интересите на България и провеждат една истинска държавна, а не европейска политика!

Защото всъщност, не ние имаме нужда от Европа, която винаги се е държала с нас като мащеха, а Европа има….и тепърва ще има нужда от нас в следващите години. В идните времена нито земеделието, нито Светът ще бъдат същите. Тогава България ще бъде малък, но сигурен пристан на спасение, но за малцина….И тогава всеки ще разбере, колко е важно да имаш дори 1 декар на село.

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете