Търсене

COPA COGECA: ЕK да гарантира безпроблемната работа на селското стопанство!

23.03.2020 г.
8311
Организацията на земеделските производители в Европейския съюз COPA-COGECA призова Европейската комисия да гарантира безпроблемното функциониране на селскостопанското производство - включително паричния поток - с оглед на по-нататъшните ограничения, които се очаква да бъдат приети през следващите седмици, за да се спре разпространението на новата пандемия на коронавирус.

Въпреки трудните условия, произтичащи от разпространението на COVID-19, досега фермерите успяваха да поддържат доставките на храна за гражданите в ЕС, се посочва в съвместно писмо, изпратено до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен от COPA-COGECA и Европейската асоциация на младите фермери (CEJA).

Въпреки това, извънредната ситуация в резултат на разпространението на вируса, има бърз и отрицателен нокаут ефект върху селското и горското стопанство в краткосрочен и дългосрочен план, предупреждава писмото.

Коронавирусът има „драматични последици в най-засегнатите селски райони на ЕС“, се казва в писмото, като се предупреждава за настъпващи рискове относно ежедневната доставка на храна, тъй като и европейският, и международният пазар са застрашени поради ограниченията за пътуване, пише Euractive.com.

Земеделските производители призовават Комисията да гарантира, че пазарите на селското стопанство и храните на ЕС ще продължат да функционират безпроблемно на фона на допълнителни ограничения, които вероятно ще бъдат приети от националните правителства през следващите седмици.

„Всички мерки, които могат да защитят и гарантират функционирането на селскостопанската дейност и нейния паричен поток, трябва да бъдат въведени“, се казва в писмото.

Като взема предвид изключителните обстоятелства, организацията на земеделските производители предлага на Комисията да подкрепи селскостопанския сектор, като използва ресурси, които са извън предварително приетия бюджет за селско стопанство.

Земеделските стопани приветстват оценката на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), която не намери доказателства, че храната е източник или път, по който се предава вирусът.


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

 • зеленчуци
  21.03.2020 г.
  8722
  Градинари: В условията на COVID-19, държавата трябва да ни подкрепи!
  Плодовете и зеленчуците, които консумират българските граждани в голямата си част се внасят от Гърция, Турция, Полша, Италия, Германия. Именно затова през последната седмица, докато слушаме, че изхранването...
  Виж повече
 • селско стопанство
  20.03.2020 г.
  9994
  Николай Вълканов: Агросекторът да се обяви за критичен за националната сигурност!
  Селското стопанство е ключов сектор за държавата и в създалата се криза вследствие на епидемията от коронавирус, от изключителна важност е да се обезпечи производството и преработката на храни . Това каза...
  Виж повече
 • Януш Войчеховски
  19.03.2020 г.
  8677
  Януш Войчеховски: Да подкрепим фермерите, ХВП и търговците в условията на COVID-19!
  Пандемията от коронавирус неминуемо ще доведе до големи трудности в много сектори, включително в селскостопанския и хранително-вкусовата промишленост. Това казва в писмо до министрите на земеделието на ЕС...
  Виж повече
 • COVID19
  19.03.2020 г.
  10629
  Фермерство в условията на COVID-19: Как работят животновъдите и земеделците?
  В условията на извънредно положение заради коронавируса COVID - 19 много хора си останаха вкъщи, много бизнеси бяха принудени да спрат, но работата на животновъдите и земеделците продължава. Как работят...
  Виж повече