Меню

Черквата в село Добърско, с Христос в меркаба, вече е културна ценност от национално значение

06.12.2018 г.
11017

Черквата в село Добърско, с Христос в меркаба (космическа аура), макар да е изключително ценен отпечатък с послания, без значение на време и регион, вече е официално обявена за културна ценност от национално значение с предоставен статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „национално наследство“. Предложението е на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство.

Черквата в село Добърско е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас. Хората от Добърско я построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, но през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух. Никога не е опожарявана или събаряна и макар в нея да не се правят богослужения, черквата е отворена за посетители и е част от 100-те национални туристически обекта.

Твърди се, че е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара, свидетелства, че това е станало през 1112 година. В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Христос с вързана на плитка коса.

Уникалното в църквата обаче, което я прави и толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея Христос е изобразен в своята аура - меркаба.

Църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е един от най-популярните обекти за селски туризъм на територията на община Разлог. Живописната природа в село Добърско, както и впечатляващата църква, го превръщат в притегателен център за много туристи.

Меркаба е превозно средство от божествената светлина


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете