Меню

Цените на соята ще се покачват над 290 EUR/тон

29.11.2018 г.
4782

Експерти в аграрната търговия очакват ръст на цените на световния пазар на соя поради търговския конфликт между САЩ и Китай. В момента холандските експерти от Rabobank (холандска международна банка и компания за финансови услуги със седалище в Утрехт) повишават прогнозите си за цените на соята през следващата календарна година спрямо своя октомврийски доклад, в който посочиха, че през първото тримесечие на 2019 г. средната цена на соята ще е 292 евро / т.

Според прогнозата на Rabobank цената на соята през второто тримесечие на следващата година ще е 298 евро / тон. През втората половина на 2019 г. цените вероятно ще започнат да паднат до 295 евро / тон.

Очакваното увеличение на цените, най-малко до средата на 2019 г., е свързано с по-ниска очаквана реколта от соя в САЩ през следващата година. Rabobank предлага значително намаляване на отглеждането на соя от американски фермери, тъй като цените на тези маслодайни семена едва покриват производствените разходи. Общата площ със соя през 2019 в САЩ ще е с 2,9 милиона хектара по-малко, отколкото засетите площи през 2018 г.. В същото време се увеличава производството на пшеница, царевица и памук. По този начин, соята ще бъде засята на около 33,4 милиона хектара.

По отношение на външната търговия Rabobank смята, че е малко вероятно Китай да може напълно да спре да внася соя от САЩ, както е планирано. Пекин се очаква да бъде принуден да увеличи вноса на соя до 94 милиона тона през 2019/20 година, за да се противопостави на по-нататъшното увеличение на цената на соевото брашно и производството на свинско месо в собствената му страна.

От друга страна, американските купувачи на соя нетърпеливо чакат фабриките за биогорива да заработят на пълен капацитет. През 2018/19 г. се очаква биогоривата в Съединените щати да могат да обработват рекорден обем от 58,5 милиона тона соя. Соевият компонент във фуража също трябва да бъде включен в играта. Наскоро Министерството на земеделието на САЩ изчисли, че производството на соево брашно е "само" 56,6 милиона тона, докато търсенето на фуражи от свинеферми и птицеферми расте. Всъщност в САЩ планират да увеличат обема на животновъдните ферми съответно с 4,7% и 3,3% през 2018/19 г. в сравнение с предходната година.

Паралелно с всичко казано до тук делът на Бразилия - най-големият износител на соя в света - ще се увеличи на световния пазар на соя, тъй като Китай ще плаща премии за бразилски стоки. Производството на соя в Бразилия през 2018 г. понастоящем се оценява на 119,8 милиона тона.

Всичко това дава добри индикации и за производството на соя в България. Проблем обаче остава достигането на големи консолидирани количества, които да бъдат реализирани за експорт. В този контекст единственият възможен добре печеливш вариант е обединение със зърнопроизводителите в Румъния - за реализиране на общи експортни доставки.

 

© 2018 Selo.BG - Село.БГ - Професионалистите в агробизнеса