Меню

Британски фермери се опасяват от 12 месечните визи за имигранти след Brexit

23.12.2018 г.
1323

Британски фермери се опасяват от 12 месечните визи за имигранти след Брекзит. Правителствените предложения за нова 12-месечна визова система за "нискоквалифицирани" работници рискуват огромни смущения за британския селскостопански бизнес, предупреждават лидерите на фермите.

Идеята е включена в правителствената Бяла книга, като част от бъдещата имиграционна система на Великобритания, основана на уменията на работещите, като част от плановете за въвеждане на нова единна имиграционна система, която да прекрати свободното движение.

Предвиждат се и планове за праг на минимална заплата в размер на £ 30 000 / година за квалифицирани работници мигранти от ЕС, които търсят петгодишни визи, преди да им бъде разрешено да работят във Великобритания.

От най-голямата организация на фермерите във Великобритания - NFU заявиха, че са загрижени, че плановете ще добавят допълнителни трудности за фермерските предприятия, които се борят да наемат и задържат персонал, тъй като Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС.

Президентът на NFU Минет Батерс заяви: „Предложената 12-месечна визова система за„ нискоквалифицирани “работници също би била силно разрушителна за много земеделски фирми.

"Както е предложено понастоящем, това би предизвикало огромни проблеми за агро предприятията, които постоянно наемат не-британски работници, и призоваваме правителството да признае необходимостта от непрекъснат достъп до тази работна сила."

Тим Брейтмайер, който се занимава със селско стопанство в Кеймбриджшир заяви, че сигурно и достатъчно осигуряване с мигрантска работна ръка е от жизненоважно значение за селскостопанските предприятия, след като Обединеното кралство напусне ЕС, за да може да се стимулира растежа и производителността в аграрния сектор.