Меню

Богоявление - Във времената на Истината хората са се потапяли под ледените води трезво

06.01.2019 г.
3158

Отново е Богоявление и отново хората днес ще търсим чудото отвън чрез ритуали вместо да му дадем възможност тихо да се роди в нас. Отварянето на небето в нощта срещу Водици не се случва, за да сбъдне всички ни земни желания, а за да отключи в нас следващата врата по пътя към Божествения дух, който се намира дълбоко във всеки един от нас. Тя се отваря обаче, само ако сме свършили нашата вътрешна работа през предходната година.

На Богоявление имаме възможност да се върнем към онези времена, когато хората все още са имали силна връзка с Духа и са се свързвали с него, чрез силата на Водата, за да поемат пътя нагоре. По онова време, хората са се потапяли под ледените води трезво и със специална вътрешна подготовка, за да се разхлабят връзките между тялото, душата и Духа, тъй както това става при смъртта. За кратки мигове този ритуал е предизвиквал свръхмощни, всеобхватни видения, каквито човек би изпитвал в първите дни след смъртта. Това се е явявала кулминацията на земната и духовна работа през годината , за да се стигне до едно ново раждане и обновление.

Този ритуал, пресъздаващ Йоановото кръщене пряко е кореспондирал на събитието, което се явява повратна точка за развитието на цялото човечество - човекоизграждането, човекоставането на Христос. То се простира през трите същински години на Христовия живот и завършва в смъртта и Възкресението, в Мистерията на Голгота.

Нашата епоха все по-дълбоко забравя, че човекът е едно свръхсетивно същество. Неговата истинска същност не е идентична с телесната човешка фигура, както тя се представя на земно сетивно възприятие. Но той не е идентичен също и с душевния човек, изявяващ се в своите мисли, чувства, волеви импулси. Той е едно духовно Азово същество, което живее в обвивките на телесно-душевния човек. Този духовен човек, т.е Азът на неговото същностно ядро, е подложен на инкарниране в света на телесното. Душевността също е само една обвивка, която човекът е поставен. Ние наричаме тази обвивка астрално, или душевно тяло.

 

 

В ХРАМА НА ВОДАТА:

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете