Меню

Биопроизводители зоват към общ протест за оставка на министър Порожанов

Биопроизводители зоват към общ протест за оставка на министър Румен Порожанов. От Българска асоциация Биопродукти насрочиха датата 22-и Април за общ протест под мотото „ДА!“ на чистата храна и в нашата страна!“
Протестът под прозорците на МЗХГ ще се проведе от 13.00ч. в понеделник следващата седмица. Проблемите на биопроизводителите показаха за пореден път, че има разкол сред браншовите организации в България и силна полярност в аграрната политика и агробизнес интереси. 
Публикуваме и тесктът призив от страна на биопроизводителите, които обещават и "нови разкрития":
 
Призоваваме ви! Да, точно вас! Всички собственици на бизнес, всички служители, всички майки и бащи, които искат на трапезата им да има БЪЛГАРСКИ биохрани, всички БУДНИ граждани на България.
Призоваваме ви да излезете с нас на протест, за да защитим Българското биопроизводство, да защитим нашето право и това на децата ни да имат достъп до чиста храна и чиста земя.
Да го защитим от какво ?
От чиновническа некомпетнтност и произвол, от липсата на политика и опитите секторът да бъде поставен изцяло в зависимост от административния апарат на Министерство на земеделието, храните и горите.
От политически решения, които принудиха голяма част от хората да се откажат от биопроизводството у нас, а на останалите не остави друг избор, освен да излязат на протест.
Времето между двата протеста оправда подозренията ни и показа недвусмислено, че:
• В Министерство на земеделеието и храните няма компетентни ръководители, които да определят политиката и подпомагат развитието на българското биопроизводство. Решенията в сектора се взимат от назначени лица, които нямат представа за дейността, идеята и философията на БИО-то, нито имат познания за спецификата в отделните видове бизнеси – биоземеделие, преработка и търговия, както и процеса по сертифицирането им.
• От Министерство на земеделието и храните не си дават сметка за допуснатите грешки, за последствията от действията им и приетите законови разпоредби, пряко влиещи на всички лица в сектора. Това е повод за тревога, че не е налице политика за развитие на сектора, а само се предвиждат санкции, поради неразбиране и липса на държавна подкрепа и желание за развитие на българското биопроизводство

Ние искаме анализ на случилото се и поемане на отговорност от конкретните виновни отговорни лица. Искаме да се назначат компетентни хора - ръководител и експерти, милеещи и болеещи за българското био. Искаме гаранция, че Био-то е био, стриктен контрол, ясни правила и задължения, еднакви за всички в сектора, прозрачност на всички нива.


ЦЕЛИТЕ НА НАШИЯ ПРОТЕСТ СА :

• Оставка на министър Порожанов и на отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на война със сектора, сриване на доверието в българските биопроудкти чрез генериране на постоянни скандали, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и липса на подкрепа за навлизащите в сектора нови, реални биопроизводители
• Незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установени работещи практики
• Разследване по случая с отнемането на лиценза на „Кю Сертификейшън“
• Разрешаване на използването на вече напечатани етикети и опаковки на клиентите на „Кю Сертификейшън“, "Биоагричерт" и "Австрия Биогаранти" до изчерпване на количествата
• Създаване на Национален Консултативен съвет по биологично земеделие с участие на всички заинтересовани страни – биопроизводители, контролиращи лица, неправителствени организации, наука, потребители. Нанесените щети и нарушения имидж могат да бъдат поправени само с максимална прозрачност в системата.

И най-вече да покажем, че ние, гражданите на България сме БУДНИ и няма да оставим произвола на държавната бюрокрация да унищожи нашия труд и мечти

Българската традиция в биопроизводството е от зората на демокрацията и за 30 години е преминала през различни управления и правителства, но никога не е срещала такива репресивни мерки. Под една идея – БИЛОГИЧНО земеделие, чиста храна и земя, сме се събрали хора от различни браншове и сектори, всички с любов и грижа за създаденото от нас – семейни ферми, фирми за преработка и търговия, създаващи продукти, ценени в Европа и по света.

Нека не допуснем всичко това ще бъде унищожено и закрито!

ПРИЗОВАВАМЕ ВИ НА ПРОТЕСТ НА 22-ри Април /понеделник/ от 13.00 ч. пред Министерстовто на земеделието, храните и горите!