Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села. И тази година се очертава с негативни тенденции за смъртността при пчелните семейства, тъй като още на старта пчелари от цяла България алармират, че след първите пръскания от страна на зърнопроизводители са налице и първите измирания на пчели - в ранна пролет, когато няма нито болести, нито други причини за изтребването им. 

Липсата на отговорност и самосъзнание сред земеделските производители и мисълта им за лесни печалби, без да приложат нови и налични методи в стопанствата, които са доказано работещи алтернативи и заместители на опасните хербициди, продължава да е основната причина за измирането на милиони пчелни семейства всяка година.

Ето какво каза по този повод Борислав Борисов от Асоциация на българските села:

" По повод хилядите сигнали за измрели пчелни семейства от началото на пръскане'2019 и липсата на елементарна образованост и отговорност от страна на много от зърнопроизводителите ще кажа:
⚡️
Ще бъдете поразени всички, без изключение! Някои вече умряха от рак, други ги споходиха катастрофи и лични драми. В Живата Природа има закони, които действат безотказно и никой няма да ви пита дали одобрявате или не. Днес можете да планувате какво ли не, но вие нямате думата. Един разумен план се подготвя и той е безпощаден, строг и основан на Правдата. И когато следващия път излезете да пръскате с глифозат, знайте, че злото вече ви дебне. То се подготвя, и винаги намира начини да коригира безумието, алчността, лъжата... Затова е и допуснато в света - злото е едно много дълбоко скрито добро, което поразява невежите и безотговорните."

По този повод споделяме с вас и един текст от жена-пчелар, който е показателен и изпълнен с послание:

"Така умират отровените пчели-с изплезени езичета.Отровени са,защото,докато летят по цветовете на растенията(в случая по овощни дръвчета) и изпълняват мисията си,хората в собствената си арогантност и безумие пръскат с всякакви отрови,устремени и водени от магията на собствените си портмонета.

пчели - хербициди - земеделие

ХербиЦИДИ,ПестиЦИДИ,унищожаваме,от глупост,от мързел и още купища оправдания,консултирани от армия аграрни"специалисти",консултанти и търговци.....
А всъщност всички пръскат с ЧОВЕКОЦИДИ!
От големия производител до двора на село-факт!!!!!!

По конкретно за пчелите-отравянето им е огромен проблем, не само и единствено на хората, посветили време и усилия за отглеждането им, предполагам всеки е наясно защо....?!!!!
А Закон и наредби как да се пръска, като часове от денонощието и със предварително предизвестие от поне ден, за да се затворят пчелите или да не са в полет - има!
И тук,както за почти всичко в родината ни-на никой не му пука за закони или правила,особено пък за ближния.......
А Проблема е колосален,защото никой не уважава нищо,в това число и себе си -и е склонен да унищожава с лека ръка - земята,водата, природата,хората....
Предполагам всеки се досеща, че повсеместното отравяне на околната ни среда,касае всички,без изключения,дори да си мислите,че някакси "ама точно аз съм защитен",защото примерно си купувате само БИО,това или онова-съжалявам-в заблуда сте!!!!!Всички сме в общия казан и можем да изпълзим, единствено - дружно.
Когато се научим да се обичаме,уважаваме и си помагаме,когато не ни води само личния дребен интерес и его.Когато сме ЧОВЕЦИ.
За справка,една скорошна новина е,че съда в Щатите, призна,че Раундъп - предизвиква рак у хората. Раундъп вече е забранен, но не и съставките му! Така,че напред със...следващото име.
Желая на всички хора,любов,светлина и просветление.
Илияна"

Можете да споделите с приятели!

Коментари

person Lilqna Kantarska
От няколко дни наблюдавам пчеличките в двора ни, понеже живеем в къща. Пчеличките падат от дърветата докато събират прашец. Имаме и и цветенца. Навсякъде ги виждам, как са неадекватни и се чудех какво става? Вдигам ги обратно на цветето , внимателно. Мислех, че им е студено и не им стига силата да продължат. Сега разбирам причината! Как може такова безочие?! Изкуствено унищожаване! Нарочно го правят тези наглеци! Господ вижда всичко! Няма да им се размине! Там където виждаме пчелички, знам, че е добре да им се даде захар, за да продължат. Една лъжичка просто на определено място. Те си взимат по малко и продължават пътя.
Дано това безочие да има начин да го спрем. В тази държава трябва да организираме протести за всяко нещо, което не е наред! А ние искаме просто нормален живот за всички и всичко.
26.03.2019 г. 11:38 ч.
person Georgi Petkov
Здравей те.
Много ми е интересно кои зърнопроизводител си пръска посевите с тотален хербициди?
10.04.2019 г. 06:44 ч.
 

Свързани публикации