Меню

Безотговорното пръскане с глифозат избива пчелите в хиляди села

25.03.2019 г.
80062

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села. И тази година се очертава с негативни тенденции за смъртността при пчелните семейства, тъй като още на старта пчелари от цяла България алармират, че след първите пръскания от страна на зърнопроизводители са налице и първите измирания на пчели - в ранна пролет, когато няма нито болести, нито други причини за изтребването им. 

Липсата на отговорност и самосъзнание сред земеделските производители и мисълта им за лесни печалби, без да приложат нови и налични методи в стопанствата, които са доказано работещи алтернативи и заместители на опасните хербициди, продължава да е основната причина за измирането на милиони пчелни семейства всяка година.

Ето какво каза по този повод Борислав Борисов от Асоциация на българските села:

" По повод хилядите сигнали за измрели пчелни семейства от началото на пръскане'2019 и липсата на елементарна образованост и отговорност от страна на много от зърнопроизводителите ще кажа:

Ще бъдете поразени всички, без изключение! Някои вече умряха от рак, други ги споходиха катастрофи и лични драми. В Живата Природа има закони, които действат безотказно и никой няма да ви пита дали одобрявате или не. Днес можете да планувате какво ли не, но вие нямате думата. Един разумен план се подготвя и той е безпощаден, строг и основан на Правдата. И когато следващия път излезете да пръскате с глифозат, знайте, че злото вече ви дебне. То се подготвя, и винаги намира начини да коригира безумието, алчността, лъжата... Затова е и допуснато в света - злото е едно много дълбоко скрито добро, което поразява невежите и безотговорните."

По този повод споделяме с вас и един текст от жена-пчелар, който е показателен и изпълнен с послание:

"Така умират отровените пчели-с изплезени езичета.Отровени са,защото,докато летят по цветовете на растенията(в случая по овощни дръвчета) и изпълняват мисията си,хората в собствената си арогантност и безумие пръскат с всякакви отрови,устремени и водени от магията на собствените си портмонета.

ХербиЦИДИ,ПестиЦИДИ,унищожаваме,от глупост,от мързел и още купища оправдания,консултирани от армия аграрни"специалисти",консултанти и търговци.....
А всъщност всички пръскат с ЧОВЕКОЦИДИ!
От големия производител до двора на село-факт!!!!!!

По конкретно за пчелите-отравянето им е огромен проблем, не само и единствено на хората, посветили време и усилия за отглеждането им, предполагам всеки е наясно защо....?!!!!
А Закон и наредби как да се пръска, като часове от денонощието и със предварително предизвестие от поне ден, за да се затворят пчелите или да не са в полет - има!
И тук,както за почти всичко в родината ни-на никой не му пука за закони или правила,особено пък за ближния.......
А Проблема е колосален,защото никой не уважава нищо,в това число и себе си -и е склонен да унищожава с лека ръка - земята,водата, природата,хората....
Предполагам всеки се досеща, че повсеместното отравяне на околната ни среда,касае всички,без изключения,дори да си мислите,че някакси "ама точно аз съм защитен",защото примерно си купувате само БИО,това или онова-съжалявам-в заблуда сте!!!!!Всички сме в общия казан и можем да изпълзим, единствено - дружно.
Когато се научим да се обичаме,уважаваме и си помагаме,когато не ни води само личния дребен интерес и его.Когато сме ЧОВЕЦИ.
За справка,една скорошна новина е,че съда в Щатите, призна,че Раундъп - предизвиква рак у хората. Раундъп вече е забранен, но не и съставките му! Така,че напред със...следващото име.
Желая на всички хора,любов,светлина и просветление.
Илияна"


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете