Меню

Асоциация на българските села отбелязва 12 години от създаването си

Асоциация на българските села отбелязва днес 12 години от създаването си. През всички тези години успяхме да устоим на важните принципи, които заложихме при създаването на сдружението. Самото учредяване на АБС беше подтикнато от любовта към селските региони, чистата природа и визията ни за стимулиране развитието на фамилното земеделие, развитието на селски туризъм и привличането на инвестиции в селата. Освен това, хората, които сме отдадени на тази кауза, сме свързани със селата - от годините в детството ни, до годините с професионалната ни практика. През годините винаги сме се водили от идеите за чисти каузи, осъзнатост в действията и избор на Същественото и Същностното.

Няколко важни акцента:

- не позволихме да бъдем обвързани по политическа линия

- не позволихме да се оплетем в мрежите на т.нар. "европейски и чужди външни проекти" и свързаните с тях корупционни практики и външно налагане. Не "усвоихме" нито едно евро или долар - това за нас е чест и достойнство!

- не създадохме нито веднъж институционални, вътрешни, политически или медийни интриги

- не използвахме асоциацията за лични цели - кариерни, политически, бизнес или др.подобни, а напротив - постоянно вливахме средства в различни каузи и инициативи

 

С пълно смирение и истинска скромност, споделяме с вас някои от малкото неща, които успяхме да реализираме в полза на българските села и хората избрали да живеят и работят на село.

Някои от най-важните инициативи на АБС:

- През 2006-а година публикувахме чрез сайта selo.bg - първия в България каталог за Селски туризъм с няколко стотин обекта - което разви тези обекти в селските региони

- През 2006-2007-а година участвахме в редица български и международни изложения с цел популяризацията на селския туризъм в България

- През 2006-а година занесохме протестна нота в Европейската комисия срещу подготвяната дискриминация на голяма част от селата в България по линия на Програмата за развитие на селските региони (ПРСР 2007-2013)

- Създадохме първата по рода си инвестиционна карта на българските села, която подпомогна редица инвестиции в селата. Организирахме редица инвестиционни турове.

- През 2007-а година със собствени средства направихме най-обширната медийна кампания, а също и с посещения по региони за разясняване на Програмата за развитие на селските региони (ПРСР)

- Чрез сайта selo.bg създадохме първата и най-популярна онлайн платформа - Агроборса за безплатни агро обяви, чрез, която подпомогнахме повишаването на доходите на земеделците чрез достигането до нови пазари

- Участвахме в най-голямата анти - ГМО кампания в България

- Екипът на АБС разработи през 2008-2009-а година, първата социална мрежа за фермери в България ( към момента вече чужда собственост)

- В периода 2007-2012 организирахме поредица от обучителни семинари за развитие на чисто земеделие, фамилно фермерство и селски туризъм

- През 2013-2015-а година организирахме най-мащабната кампания по пътна безопасност в селата, чрез редица медийни и местни инициативи в селата. Въведно бе ограничение от 30км./ч/ в селата.

- Разработихме Национална кампания и стратегия за създаване на специализирана Селска полиция, по искане на стотици кметове на села и хора, предимно инвестиращи в селските региони. Политически не-приета, след наш отказ за политически ангажименти.

- През 2016-а година проведохме Национален дебат за сигурността в селата, както и законодателни инициативи в тази област. 

- През 2016-а проведохме със собствено финансиране най-мащабната национална кампания със семинари по разясняване на ПРСР 2014-2020, покривайки 18 области.

- Чрез национална кампания успяхме да предотвратим законодателни промени във връзка с нови данъчни облагания за земи и имоти в селата

- Междувременно развихме сериозно медийните си публикации, целящи популяризирането на българските села, туризъм и възможности за инвестиции чрез социалните мрежи. Общо над 230 000 последователи в групите на selo.bg и АБС.

- През 2017-а стартирахме кампания по създаване на първа по рода си база данни с исторически и природни забележителности в селата, включително професионални видео заснемания на филми в селските ни региони ( премиера скоро)

- През 2018-а година рестартирахме сайта selo.bg -  с много нови модули и паралелни инициативи, вкл.Ментори в селата, които целят усилване и подпомагане на интереса на активни млади хора да имат село; да работят сезонно, дистанционно или постоянно на село.

- Публикувахме информация и снимки за над 2700 села в България. И продължаваме ежедневно....

 

Благодарим на всички, които са ни подкрепяли през годините, благодарим на всички, които ни подкрепят сега, благодарим на всички нови членове на АБС, които вярват в общите ни каузи!

С разумност, чистота и Дух - Напред!

 


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете