Меню

Албена Симеонова: Безпрецедентни законови промени застрашават биопроизводството (ВИДЕО)

26.02.2019 г.
6977
Село ви представя пълно видео от конференцията за биоземеделие, която се проведе преди дни в Пловдив под надслов "Биологичното земеделие в България - отново на кръстопът".

Албена Симеонова, председател на Българска асоциация биопродукти (БАБ):
"Дано да не го казвам за последно, защото както е тръгнало няма да има такава асоциация, защото просто няма да има биопроизводители! За радост на големите зърнопроизводители…!"
Кои сме ние, едно малко представяне на нашата асоциация:

Първата Асоциация Биопродукти беше учредена преди 9 години, в края на 2019 година  ще станем на 10 години. Бяхме 25, сега сме много - повече от 500, с под-изпълнители. Произвеждаме почти всички характерни продукти.
Кои са целите ни?

Ние се създадохме в неволята си и продължаваме да съществуваме по тази причина, за да си помагаме един на друг.
Биоземеделието е важен приоритет, казват ръководството на Министерството на земеделието, Европейската комисия, Комисията по земеделие в парламента, изобщо на всички политически нива.

Десет години тази тенденция вървеше нагоре - много биопроизводители, много желаещи да се занимават с биологично производство, наистина устойчив растеж, независимо от това, че националният план за развитие на биологичното производство до 2013 година ние трябваше да сме 8%. В момента, вървим някъде около 5%. Какво се случи обаче последните 3 години? 2015г. - 6173; 2016г. - 7262; 2017г. - 6822, 500 души по-малко на фона на онова, което се случва в Германия, в Холандия, във Франция, дори в Унгария. В тези страни непрекъснато расте броя на биологичните производители, а в България намалява.

Министерство на земеделието и храните промени политиката си към биосектора и въведе все по-засилващи се рестриктивни мерки към българските биопроизводители. Под претекст за засягане на контрола на биопроизводството, през последните месеци бяха приети промените в нормативната база - прословутата Наредба № 5. Въвеждат се изисквания и се предвиждат санкции напълно несъответстващи на Европейските норми и практики. Създава се непосилно финансово бреме за фермерите, които преминават към биологичен начин на производство с изискването за вземане на пестицидни проби и извършване на анализи от всички парцели и култури. Нещо, което не се изисква и не се практикува в нито една друга Европейска страна.

Предвижда се отнемането на сертификат на оператора за цялото стопанство при наличието на минимално количество неразрешени вещества, в която и да е партида от продуктите на този, който е произвел нещо, което не се изисква и не се практикува. Няма го и в Европейските регламенти.

Ако аз произвеждам няколко сорта грозде и някой недобросъвестно напръска кабернето ми, ще ми отнемат сертификата и за останалите 4 сорта. Не искам да споменавам какво се случва с колегите, които произвеждат зеленчуци, които се занимават с билки и тези, които имат няколко култури, няколко продукта, да не говоря за десетки такива.
Освен отнемането на сертификата за биопроизводство, са въведени и сериозни финансови санкции за биопроизводители при наличието на неразрешени вещества. Не е предвидена процедура за разследване, защото това, че ти задължително си виновен, явно няма да имаш възможност да докажеш, че не си ти и че не е вината в теб, ако е така.

Съвкупността от направените промени в нормативните актове създава прецедент в целия Европейски съюз. Въвеждат се рестриктивни мерки именно към хората, които произвеждат и пускат на пазара здравословни продукти; които пазят природата, биоразнообразието; които създават работни места в изостанали планински, в селски райони и това сме ние - хората, които живеем на село със семействата си.

С приетите промени, в законодателството се застрашава един сектор от независими производители, които искат единствено да работят по правилата и регламентите на Европейската общност. Именно биопроизводството е секторът, който отговаря до най-голяма степен на целите, които си поставя Общата селскостопанска политика.
Когато тук беше срещата на високо равнище, по време на българското председателство, комисарят Хоган каза: “Парите трябва да отидат за тези, които създават блага. Тези, които пазят околната среда, опазват човешкото здраве и създават работни места”. Кой е по-голям природозащитник и пазител на човешкото здраве, освен биопроизводителя?!