Меню

Агро търговията е сред водещите причини за големият ръст при куриерите

28.02.2019 г.
4432
Агро търговията през последната година е сред водещите причини за големият ръст на печалбите при куриерите, които оперират на национално и регионално ниво за България, Гърция и Румъния. Това сочи справка на Село.БГ в отчетите за приходите на спедитроските компании. 

Основен е ръстът при куриерите Спиди и Еконт, които обслужват главно цялата търговия със селскостопански резервни части и консумативи. Въпреки, че по-голямата част от търговските фирми имат складови бази в различни точки на страната, както и собствен транспорт, все още се оказва по-изгодно и бързо да се наема куриерска фирма за доставки на части за трактори, резервни части за комбайни, филтри и консумативи. 

На трето място след Еконт и Спиди, по доставки на предимно палетни пратки със селскостопански машини и резервни части се нареждат Транспрес, които извършват предимно планови доставки от адрес до адрес. 

Освен динамичната търговия с резервни части за трактори и комбайни, куриерите се използват и за пратки за селскостопански гуми, за които има отделни тарифи. Все още, въпреки, че е забранено по закон, както и по вътрешните регламенти на самите компании, продължава практиката за транспортиране на пратки с опасни химикали за растителна защита, а едни от най-лошите практики при куриерите са свързани с неправилното транпосртиране на пчелни майки.

Куриерската компания Спиди отчита за миналата година 12,6 млн.лв. нетна печалба, което представлява увеличение с 77% спрямо година по-рано. Спиди се развива допълнително и много успешно на регионалния пазар с услугата Speedy Balkans, като основен дял заемат пратките от/до Румъния. Пратките от/до Гърция също нарастват с високи темпове.

© 2019 Selo.bg / Село