Меню

АБС публикува обобщени данни за селския туризъм в България

16.02.2019 г.
5977

Асоциация на българските села публикува резюмирани данни от годишния си доклад за тенденциите в развитието на селски туризъм в България. Данните обхващат цялата 2018-а година в сравнение с предходната 2017-а и са на база подадена информация от общо 278 обекта за селски туризъм.

През изминалата година се увеличават запитванията за резервации  - с 20%, но се реализира средно 7% ръст в заетостта на обектите за селски туризъм. Това говори за засилен интерес, но все пак фактическите резервации остават около 3 пъти по-ниски от обема на запитванията.

Според данните от собствениците на обекти за селски туризъм, 75% от резервациите се правят чрез реклама в интернет; 23% от лични препоръчки между хората, 1,5% са така наречените "случайни гости" и едва о,5% от резервациите са от туристически агенции. Това е много показателно за липсата на интерес от страна на туристическите агенции, тъй като 98% от обектите за селски туризъм нямат условия за настаняване на големи групи туристи.

От отчетените 7% ръст в туристическите резервации, 5% са на база събития, фестивали, семинари, арт и концертни инициативи на територията на селата. 

  • Средна цена на нощувка в обект за селски туризъм със закуска през 2018-а е в диапазона 25-30 лв./човек
  • Средна цена на нощувка със закуска + СПА услуги - 80 лв./човек
  • Средна цена на къща за настаняване на 2 семейства или до 10 човека:
  1. активен летен сезон: 230 лв./ден
  2. активен зимен сезон: 300 лв./ден
  3. нисък сезон : 180 лв./ден

През туристическия сезон са реализирани общо около 700 000 нощувки - селски туризъм, което обаче представлва под около 8% от общия брой нощувки в България за всички обекти за настаняване.

Според данните в проучването средната продължителност на настаняването в обектите за селски туризъм е 2.8 дни.

Най-силни региони за селски туризъм:

Област Ловеч - Троян, Тетевен, Априлци

Еленски Балкан

Област Благоевград - архитектурни резервати Долен, Лещен, Ковачевица

Област Смолян

Нови региони със засилен растеж:

Селата около Якоруда, Гърмен, Велинград, Кърджали

Най-слаби региони:

Цяла Северозападна България + Русе, Разград, Търговище, дори и Шумен

 

В годишното проучване става ясно, че собствениците на обекти за селски туризъм отчитат спад в заетостта на гости, практикуващи ловен туризъм.

 

Проблеми в сектора на селския туризъм:

Около забележителностите в селата все още няма достатъчно голям капацитет от места за настаняване, липсва добре изградена инфраструктура

Няма реклама на селския туризъм в България и чужбина от страна на държавата, нито от страна на МЗХГ, нито от страна на Министерство на туризма

В стратегията на Министерство на туризма липсва изобщо понятието "селски туризъм", за сметка на това са предвидени нови административни утежнения с т.нар. единна система за туристическа информация, която е в услуга на властите, но не и на туристи или собственици на обекти за селски туризъм.

 

За повече информация:

Асоциация на българските села

0877 07 00 07 ; 0878 11 11 21

info@selo.bg


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете