Търсене

90% от лавандуловото масло, произведено през 2019 г., залежава

21.07.2020 г.
8608
90% от лавандуловото масло, произведено през 2019 г. не е реализирано. Има останали количества масло и от 2018 г. Това съобщи пред Село Гергана Андреева, изп. директор на Българската асоциация на етерично-маслените култури, парфюмерия и козметика.

“Има много ниска реализация от миналата година. На места спорадично - до януари-февруари 2020 г. имаше покупки. После настана кризата с covid-19”, обясни Андреева.

По думите ѝ кризата “срина пазара тотално”. Над 40% е спадът при обемите на козметичните продукти - бяла козметика, ароматерапия. “Все пак това не са продукти от първа необходимост. Затвориха парфюмерийните магазини по летищата… Добре че беше онлайн търговията с дезинфектантите и почистващите гелове, за да може в рамките на три месеца все пак да има някакви обороти”, посочи Гергана Андреева.

Цял сектор, в който няма ликвидност

Очакванията са, че с новата реколта от лавандулово масло ще се затворят още повече количества, както и финансови средства на много хора:

“Маслото стои. Парите са затворени в него. Това е един цял сектор, който няма ликвидност - парите му са затворени в стока. Когато утре инвеститорът трябва да отделя средства за режимите, за производствените си разходи, за дестилерията, за насаждението (ако е земеделски стопанин) - откъде ще вземе тези средства?”, казва Гергана Андреева. Според нея, обаче “е по-добре да преработиш един розов цвят или една зелена маса при лавандулата и да получиш продукт, в който има пари, отколкото да си оставиш цвета да изгние на полето и да не се преработи”, както се получи при някои розови насаждения.

В последния месец, след като паднаха част от ограничения във връзка с covid-19, има раздвижване на пазара в посока на повишаване на търсенето на бяла козметика, съобщи още Гергана Андреева: “Ароматерапията тепърва прави малки стъпки по възстановяването си, защото СПА индустрията се реализира основно в туризма, а в момента той едва поема въздух… Ароматерапията в посока на потребление на маслата в малки разфасовки - 10 мл. от крайни клиенти също има раздвижване от гледна точка на това, че сериозна част от етеричните масла имат качествата на имуностимулатор. Маслото от лавандула е изключително ценно и с много полезни качества за здравето на човека и външно, и вътрешно. Смятам, че не е индустрия без бъдеще, но ще има сериозни трудности заради неизбежната икономическа криза”.

Цялото интервю с Гергана Андреева можете да прочетете на следния линк: 

Гергана Андреева: Ще има сериозен отлив от лавандулата! (ИНТЕРВЮ)


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 

 • лавандула
  20.07.2020 г.
  9887
  Гергана Андреева: Ще има сериозен отлив от лавандулата! (ИНТЕРВЮ)
  След лавинообразното засаждане на десетки хиляди декари с лавандула през последните години и в условията на пренасищане и стагнация на пазара на етерични масла, се очаква много лавандулопроизводители да се...
  Виж повече
 • лавандула
  17.07.2020 г.
  16556
  Лавандула 2020: Отрезвяването на пазара продължава и тази година
  Въпреки че България е топ производител на лавандулово масло в световен мащаб, ситуацията, в която се намират българските производители на лавандула и масло в момента, не е икономически изгодна за много от...
  Виж повече
 • жътва на лавандула
  10.07.2020 г.
  10571
  Жътва на лавандула 2020: Среден добив 445 кг./дка прибират в Добричка област
  Жътвата на лавандула в Добричка област е в разгара си, а земеделските стопани прибират реколтата при среден добив 445 килограма от декар, съобщиха БТА, като се позова на информация от Министерството на...
  Виж повече
 • лавандула - пазар- изкупуване - цена
  14.08.2019 г.
  28581
  Актуална ситуация с пазара на лавандула и реколта 2019
  Площите с лавандула в България през последните години стремглаво се увеличават. На практика обаче се оказва, че ръстът на насажденията с етерично-маслената култура не водят със себе си очакваните печалби за...
  Виж повече