Меню

83 лв./хектар ще бъде субсидията от ДФЗ за зимни пръскания

18.11.2019 г.
54946
Финансовата подкрепа от Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ) по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”" ще бъде в размер на 83 лв. / хектар, научи репортер на Село.

Сумата е определена на база подадените заявления до края на месец Октомври, като предварително не бе прецизирана, тъй като не се знаеше колко стопани ще кандидатстват.

Финансовата подкрепа по мярката бе обявена от ДФЗ като стойност "до 100 лева на хектар с ДДС". Въпросът, който сега циркулира като коментари сред земеделците е - Как ще се усвои прецизно сумата за зимни пръскания, след като в различните заявления са посочени различни площи и най-вероятно ще останат "свободни пари" по финансовата мярка, "освободени" в тази разлика между 100 и 83 лв./хектар.

Село припомня, че субсидията по схемата се изплаща само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, напомнят от ДФЗ.

Финансовият ресурс по нея за настоящата година е в размер на 5.5 млн. лв. Част от средствата бяха разплатени през пролетта. Те покриваха направени разходи за растителнозащитни дейности по трайните насаждения в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките. Тогава 2 959 производители получиха 3 млн. лв.

ПЪЛЕН ТЕКСТ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

НАРЕДБА - ИЗИСКВАНИЯ -ЗИМНИ ПРЪСКАНИЯ 2019 4 KB (pdf) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА


  сини сливи
  28.08.2019 г.
  19253
  Сини сливи реколта 2019 - добиви, цени и нови тенденции
  Шарена картина на добивите, шарена картина и на цените през тази година отчитат овощарите, които отглеждат сливи в страната. Това показа репортерска проверка на Село в разгара на прибирането на реколтата от...
  Виж повече
   глифозат
  07.07.2019 г.
  5657
  Пръскането с канцерогенния хербицид глифозат наподобява историческото безумие с ДДТ
  Железниците продължават да пръскат масово с канцерогенния хербицид глифозат ( известен в България и под името за широка употреба - НАСА, както и мн.др. търговски наименования )  . На практика нито една...
  Виж повече
  ISEKI TLE 4490
  15.02.2019 г.
  6522
  Как се създава професионална овощна градина - сливи и праскови? (ВИДЕО)
  В най-новото видео на АгроСалон.БГ ви срещаме с овощаря Венцислав Темелков, който има овощни градини със сливи и праскови в землището на сливенското село Струпец и развива професионално овощарство. Пред...
  Виж повече