Търсене

73% от земеделците одобряват аграрната политика на министър Десислава Танева (ИНФОГРАФИКА)

21.08.2020 г.
23798
Министър Десислава Танева запазва широката си подкрепа от аграрния сектор, въпреки продължаващите анти-правителствени протести вече втори месец. Това става ясно от резюме на проучване на специализираната аграрна маркетингова агенция АгроКонтрол сред 987 фермери, проведено по телефон (28%) и e-mail (72%).

73% от земеделските производители изразяват категорична подкрепа към дейностите в аграрната политика на Десислава Танева, която въпреки политическата криза в България, остава един от министрите с най-висока експертиза и адекватност във водените политики. 14% от анкетираните не подкрепят аграрния министър, но според посочените данни за размера на стопанствата, това са предимно заети в най-малките животновъдни ферми и бенефициенти, с неуспешни или отказани проекти по ПРСР. 13% от анкетираните посочват, че частично одобряват водените политики в аграрния сектор и се колебаят в своята позиция.

Общо 63% от анкетираните стопани са заявили, че членуват в представителна за сектора, в който работят, браншова организация. На въпросът към всички заявили подкрепа: "Защо избрахте този отговор?", преобладават причините за изплатени или обещани за изплащане субсидии. Това показва, че финансовият интерес и нестабилните доходи от продукция на фона на климатичните промени и пандемията от Covid19, за по-голямата част от фермерите, определят важността на субсидиите в отрасъла. Изключение правят единствено малък брой големи стопанства, които са успели да диференцират дейностите или да внедрят производства с добавена стойност върху произвежданата аграрна продукция.Интересно е да се отбележи, че 85% от анкетираните земеделци не одобряват анти-правителствените протести, главно поради страх от спиране на европейски проекти и субсидии, на които разчитат. Някои от животновъдите споделят, че са променили позицията си, след като са им обещани извънредни субсидии за следващите месеци. 15% от анкетираните казват, че подкрепят протестите, независимо от субсидиите, защото според тях трябва да има промяна в управлението на държавата и цялостна държавна стратегия за сектора, която към момента липсва, основно с акцент в защита на родното производство.От анкетата става ясно, че министър Десислава Танева печели подкрепа главно от професионално и бизнес ориентираните селскостопански предприятия и земеделци, включително от средния тип земеделски стопанства с размер между 1500 и 5000 дка., както и от професионалните животновъдни ферми. Критиките към управлението са главно от най-малките земеделски производители и животновъди с до 50 крави / средно до 100 овце/кози) и под 100 дка. земя.

Профилът на анкетираните показва, заети в селското стопанство предимно в активна трудова възраст, предимно мъже.© 2020 Село