Меню

300 годишен цер от село Рани луг влиза в конкурса Европейско дърво на годината

24.01.2019 г.
2294

Победител в конкурса "Дърво с корен" тази година е 300-годишен цер от трънското село Рани луг, номиниран от Пенко Янков. Дървото е високо 20 м, с обиколка на ствола около 4,80 м и е обявено за вековно през 1983 г. За него са подадени 1236 гласа, съобщават организаторите на конкурса.

Рани луг е село в Западна България, намира се в община Трън, Област Перник. Село Рани луг има доста богата история, водеща началото си още от античността.

Останките късноантично и ранносредновековно селище в местността „Балката”/”Селището” говорят за поселищен живот по тези места, съществувал вероятно далеч преди възникването на днешното село. Древното селище е разположено на площ от около 7 дка върху скат от Ранилужката планина, на 2 км северно от селото. 

Легенда, която се предава сред местното население в трънското село Рани луг гласи, че по време на турското робство тогавашните жители пътували в съседна Сърбия, за да заменят агнета за котки.

Местното население в Рани луг се отличава с това, че е гостоприемно, с което се отличават старите знеполци, които били изкусни майстори.

Над селото се извисява един от планинските първенци – Щърби камък, от който се открива живописна гледка на региона. 

 

 

От 1 февруари победителят от с. Рани луг ще влезе в конкурса на европейско ниво, да се състезава с достойни съперници от още 14 държави за титлата "Европейско дърво на годината 2019".


Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете