Меню

14 български компании изнасят млечни продукти за Китай (СПИСЪК)

12.09.2019 г.
1318
Българските предприятия, които изнасят млечни продукти за Китай, вече са 14. Първите четири от тях бяха одобрени от Генералната митническа администрация на Китайската Народна Република (КНР) през месец юли 2019 г. В началото на месец септември тази година одобрение за износ получиха още 10 български предприятия, съобщават от Земеделското министерство.

През месец септември 2016 г., по време на първия мандат на Десислава Танева като министър на земеделието и храните бе подписан Протокол между Министерството на земеделието и храните на Република България и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР за ветеринарните и здравни изисквания за износ на млечни продукти. По това време Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР беше китайският национален компетентен орган. От 20 април 2018 г. това е Генералната митническа администрация на КНР. След подписването на документа 21 български фирми изявиха желание да изнасят своите млечни продукти за Китай.

През последните три години Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  изпращаше попълнени изискваните от китайската страна въпросници и допълнителна информация за тези български предприятия.  МЗХГ и БАБХ полагат всички усилия за възможно най-скорошно одобряване от страна на Генералната митническа администрация на КНР и на останалите 7 български предприятия. 

Списъкът с 14-те одобрени до момента български предприятия:
Хаджийски и фамилия, Кондов Екопродукция, Шипка 99, Маклер Комерс, Лактима, Зоров-91-Димитър Зоров, Чех – Йосиф Новосад, Деари фууд България, Еко-Ф, Филипополис-РК, Млечни продукти, Млечни продукти Тракия, Меггле България и Ел Би Булгарикум.


© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

 

ПЪЛЕН ТЕКСТ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Български предприятия, които изнасят млечни продукти за Китай - списък 4 KB (pdf) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА


  прогнози за пазар на мляко
  25.04.2019 г.
  2544
  Какви са прогнозите за развитие на млечните ферми и пазара на мляко?
  Около 14 милиона млечни ферми ще прекратят производството си по света до 2030 г. В същото време световното производство на мляко ще се разраства и нови играчи ще стават все по-силни на пазара на млечни...
  Виж повече