Търсене

Сдружение в село Кърпачево възстановява стара мелница с идея за 'Селска бизнес академия'

03.01.2022 г.
11316
Сдружение „Деветашко плато“ стартира инициатива по реконструкция на старата мелница в ловешкото село Кърпачево, която да се обособи като учебен и културно информационен център наречен „Селска бизнес академия“.

Старата мелница в момента се възстановява и преустроява, поясни председателят на сдружение „Деветашко плато“ Ива Таралежкова.

„Концепцията за възстановяването ѝ е да запазим цялата автентичност на сградата, а именно бигор, керпич, старите криви греди, които са използвани и да вмъкнем елементи, които дават възможност за нейното модерно използване.“

В едната част на центъра ще бъдат показани останалите елементи от старата мелница, ще бъде подредена и изложба със снимки от Деветашкото плато.

Единият етаж от мелницата ще бъде обособен като помещение за обучения.
„Като идеята е да започнем с  организиране на обучения на местните предприемачи, най-вече в селата, производители на местни продукти. Да им помогнем с помощта на специалисти и преподаватели от  различни университети и академии  за по-добро управление на техния бизнес“, обясни Ива Таралешкова.

СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО” е българска неправителствена организация, работеща от 2008 година за оживяването, развитието и популяризирането на Деветашкото плато. Тя обединява жителите на 9 села, разположени на територията му – Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци.

Основните дейности на сдружение „Деветашко плато” са насочени към опазване и развиване на ресурсите на региона, повишаване на уменията на местните хора за управление на природните дадености и превръщане на платото в атрактивно място за туризъм, отдих и обучение.