Меню

50 млн. лева от парите за биопроизводство са усвоени от фалшиви биофермери

12.11.2019 г.
82008
50 млн. лева или 30% от парите за биологично производство по мярка 11 на Програмата за развитие на селските райони са усвоени от нереални биофермери. Темата коментира пред БНР Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти. Проверка на Министерство на земеделието е открила присъствие на фалшиви биофермери, които освен това са ползвали и средства за растителна защита, забранени дори в конвенционалното земеделие. В същото време тези фермери са получавали субсидии за биопроизводство. Става въпрос за 18 направени проверки, при 11 от които има наличие на неразрешени препарати.

Албена Симеонова посочи, че от дълго време БАБ подава сигнали за подобни нередности, но проверки за инициирани чак през последната година. „Мисля че последните пет години подаваме такива сигнали. Вярното е, че новото ръководство на Министерството на земеделието обърна внимание на нашите сигнали. Сигналите бяха много просто зададени от нас. Култури, които много трудно се гледат по биологичен начин – рапица, кориандър, пшеница - става въпрос за десетки хиляди декари“, каза Албена Симеонова.

Според председателя на Биоасоциацията нарушенията са ставали със знанието на контролиращите лица: „Това няма как да се случи без знанието на контролиращите лица. Защото аз имам сертифицираща организация, която идва на полетата ми и много добре знае аз какво произвеждам, какъв е добивът ми. Те ми издават сертификата, с него аз продавам продукцията. Прави ми се анализ на почвата, на стъблата, на листата…”. 

Албена Симеонова е категорична, че “Министерството на земеделието трябва да направи всичко възможно да отнеме акредитациите на тези контролиращи лица, които са си позволили да дадат сертификати на тези фирми. Добивът на тези фирми е 0 и това е черно на бяло видимо на сайта на МЗХГ”.

В края на месец ноември предстои одит на Европейската комисия заради оповестените нарушения по мярката за биологично производство.


© 2019 Село - Selo.BG

 

  биопроизводство
  07.05.2019 г.
  10085
  Албена Симеонова: Консултативния съвет за био производство стартира с добри цели (ИНТЕРВЮ)
  Представяме ви интервю на Село БГ с Албена Симеонова - биопроизводител и член, съосновател на Българска асоциация Биопродукти (БАБ), по актуалните теми в биопроизводството и водената аграрна политика:...
  Виж повече
  биопроизводство в криза - протест пред МЗХГ
  05.04.2019 г.
  5816
  Липсата на стратегия за развитието на биопроизводството доведе до протести
  Биопроизводството в България бе сочено за приоритетен отрасъл, още по времето на министър Десислава Танева, когато тя многократно е заявявала, че в стратегията на Министерството на земеделието се залага на...
  Виж повече
  Албена Симеонова
  26.02.2019 г.
  6977
  Албена Симеонова: Безпрецедентни законови промени застрашават биопроизводството (ВИДЕО)
  Село ви представя пълно видео от конференцията за биоземеделие, която се проведе преди дни в Пловдив под надслов "Биологичното земеделие в България - отново на кръстопът". Албена Симеонова, председател...
  Виж повече