Меню

Подготвят Европейска стратегия за по-малко вредна химия в селското стопанство

10.12.2019 г.
5054
Европейската комисия (ЕК) ще работи за приемане на стратегия за устойчиво използване на химични вещества, заедно със съответни правила до 2021. Също така ще се преразгледа цялото съществуващо законодателство по отношение на селското и горското стопанство, за да гарантира, че то е в съответствие с опазване на климата и биоразнообразието. 
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще инициира в рамките на първите си 100 дни, предложения за така наречената "Европейска зелена сделка", като се очаква до края на месеца да се публикува резюмето на плана.

Секторите Земеделие и Храни ще бъдат разгледани най-вече чрез стратегията "От фермата до трапезата",  която има за цел да изгради "справедлива, здравословна и екологична хранителна система" гарантирайки "високите цели в областта на околната среда и климата в реформата на Общата селскостопанска политика". Фокусът основно ще бъде върху изготвянето стратегическите планове на държавите членки. 

Очаква се Комисията да представи Бяла книга за стратегията "От Фермата до трапезата“ около пролетта на 2020 г., с оглед на разгръщане на ключовите инициативи до края на годината. Тези инициативи се очаква  да включват разглеждане на решението на съда относно новите техники за развъждане; преразглеждане на правилата за информация за храните, с цел подобряване информираността на потребителите; действия за намаляване на загубите и разхищаването на храни; приемане на инструментариум за алтернативи на пестицидите. 

На фокус ще бъде и общата "цел за нулево замърсяване"  и намаляването на използването на потенциално вредни химични вещества. 

Комисията планира да проведе семинар с държавите членки през януари 2020 г., за да обсъди стратегията "От фермата до трапезата". Консултациите със заинтересованите страни са планирани за февруари 2020 г. 

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg

  ОСП
  18.09.2019 г.
  13593
  Председателят на EK: Да се намали употребата на пестициди, изкуствени торове и химикали!
  По-екологична политика,  нова стратегия за селските райони и модерна и опростена ОСП след 2020 г. - в тази посока трябва да работи номинираният за комисар по селското стопанство Януш Войчеховски . Това...
  Виж повече