Търсене

Обратно начисляване на ДДС за плодове, зеленчуци и мляко - най-рано след година

01.02.2020 г.
13905
Обратното начисляване на ДДС за секторите Плодове и зеленчуци и сурово мляко отново излезе на дневен ред по време на форума InteliFresh 2020.

Димитър Рачев от Съюза на Дунавските овощари, който активно работи по темата за въвеждане на обратно начисляване на ДДС съвместно с агроминистерството каза: “Има разбиране от страна на Министерството на земеделието. Очаква се одобрение в момента от Европейската комисия. Очакванията са, че резултат ще има до година - година и половина и нулевата ставка може да се приложи от 2021 г.. 

Пред журналисти Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието коментира, че Аграрното министерство е подало информация към Министерството на финансите, а искане за въвеждане на механизма е изпратено за разглеждане от Европейската комисия. 

Темата коментира и Микеле Санторелли от Куминяно Фрут: “ДДС не е огромен проблем, ако продукцията, която се внася от съседни на България страни, и се плаща реалната цена, на която е внася. Реалният проблем е, че се внасят плодове и зеленчуци без ДДС на по-ниски цени и те са по-конкурентни от българските”, посочи Санторели.Припомняме какво каза в интервю за Село по отношение въвеждането на нулеви ставки за плодове, зеленчуци и прясно мляко министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева през октомври 2019 г.: 

“Към момента сме подали до Министерство на финансите искане за обратно начисляване на ДДС на плод и зеленчук и сурово мляко. Те вече са предали на ЕК, води се дебат, искат ни се определени данни. Още тук изпитваме проблеми обаче с огромния сив сектор. На практика официални статистически данни не можем да покажем. Тези, които показваме не отразяват реалността. За да получим разрешение от ЕК, всичко трябва да почива на официални източници.Разбира се ще положим всички усилия да получим едно такова разрешение, което би подобрило съществено положението на земеделските стопани на българския пазар. Ставката тук е 20%, от Гърция влизат плодове и зеленчуци, без такова ДДС - разликата е съществена… На второ място - прилагането на този механизъм би изсветлило голяма част от тези приходи, включително и доказването на съответните добиви и реализация за обвързаната подкрепа също биха били по-реални. Мога да дам примери за драстични разлики в цени, извадени от всеки супермаркет или борса на Пловдив и фактури, показани за обвързана подкрепа - имаше череши на цена 5 ст./кг. Всичко това са укрити приходи, върху които не е платен данък, заплата, осигуровка и т.н. Тоест обратното начисляване на ДДС би довело до оздравителен ефект върху цялата система.”

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG
 

 

 • InteliFresh 2020
  19.12.2019 г.
  6075
  Успешен пазар за българските плодове и зеленчуци - фокус на бизнес форума InteliFresh 2020
  InteliFresh 2020 ще представи решения за качествено производство и добра реализация на български плодове и зеленчуци на международна конференция на 31 януари 2020 в Интер Експо Център - София. Следвайки...
  Виж повече
 • Десислава Танева
  10.11.2019 г.
  85330
  Десислава Танева: Можем да направим ОСП адаптирана към националното си земеделие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)
  Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите в интервю за Село по актуални въпроси на земеделието, агробизнеса и аграрната политика: Министър Танева, каква е позиция на МЗХГ относно...
  Виж повече
 • пазар на плодове
  08.11.2019 г.
  91182
  В търсене на по-добър пазар за българските плодове и зеленчуци (ВИДЕО)
  През последните години, въпреки прилагането на обвързано подпомагане за секторите плодове и зеленчуци, стопаните все по-трудно намират реализация на пазара на качествените български плодове и зеленчуци. Те...
  Виж повече