Меню

Надникът на берачите в селското стопанство достига 60 лв./ден

25.09.2019 г.
46350
Наемането на работна ръка за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци се оказва все по-голямо предизвикателство за земеделските производители. Липсата на работници и стремежа да намерят такива в разгара на прибиране на реколтата принуждава стопаните да отделят все повече разходи за надници.

Действително, в момента един от основните проблеми е скъпата работна ръка. И на този проблем трябва да се реагира адекватно от страна на държавата. Аз не виждам как можем да привлечем работниците от Западна Европа, като ние трябва да им предложим непосилни за нас възнаграждения за труда, посочи пред Село Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите. 

Един берач иска между 50 и 60 лв./ден. Ние боравим с ограничен брой работници, които са търсени от много места. Ако аз предложа 40 лв., а някой друг им предложи 50, отиват там и аз оставам без берачи. Това е сериозен проблем, който се отразява и на качеството на плодовете. Няма как да правим качествено производство след като нямам качествена работна ръка. Ето пример с черешите - сключили сме договор за износ, трябва на сутринта да берем, а ние не знаем дали работниците ще са налични за работа. И тук не става въпрос само за беритбата, каза Гроздева. 


Както Село писа подобна е и ситуацията с прибирането на реколтата от пипер: “Имаме колеги, които не можаха да си оберат пипера, тъй като няма работна ръка. Има го пипера, има я търговската верига за изкупуване на продукцията, но няма кой да го обере, защото ако досега е осигурявал 150 работници, сега намира едва 30 - тина. Тоест работниците ги няма, те са в Западна Европа. Това, което ние може да предложим като заплащане, не ги удовлетворява, а тези които стоят на социални помощи, не искат да работят в земеделието и няма система, която да ги накара да работят”, каза председателят на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова. 

Анализ на  Института по аграрна икономика за обвързаната подкрепа в България за периода 2015-2020 г. сочи, че секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, осигуряват заетост за 38.5% от общо заетите в земеделието в страната. 

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  работа в селското стопанство
  24.09.2019 г.
  37262
  Животновъдство, плодове и зеленчуци дават работа на близо 40% от заетите в агросектора
  Секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, които са обект на обвързаната подкрепа, осигуряват заетост за 38.5% от общо заетите в земеделието в страната. Това сочи анализ на Института по аграрна...
  Виж повече
  пипер
  13.09.2019 г.
  2587
  Градинари: Пиперът остава на полето, няма кой да го обере!
  Проблемът с работната ръка в селското стопанство продължава да се задълбочава. През тази година се стигна до там, че готова продукция, остава на полето, защото няма работници, които да я оберат. Това каза в...
  Виж повече
  заетост в земеделието
  02.08.2019 г.
  11202
  Има сериозна криза за намиране на качествени работници в агросектора
  Проблемът с липсата на работната ръка в селскостопанския сектор се задълбочава с всяка изминала година. Все по-трудно се намират качествени общи работници, но и средни специалисти, алармират земеделците....
  Виж повече